• remark #72
    "Mert innentől kezdve majdnem ingyen van. És az egyszerű júzer nem tud és nem akar mindent telepítgetni. Ha zavar, le tudod szedni (a GUI-t)."
    A 'majdnem' az 'nem'.
    Arrol irtam hogy hibas hozzaallas az egyszeru juzerre fogni mindent, mert hogy o ezt meg azt akarja. Senki se kerdezi meg oket hogy mit akarnak. Az MS arukapcsolas reven az emberekre erolteti a programjait.
    Ha en mar fizettem pl. az MSN-ert, akkor az nem vigasztal hogy utolag le tudom szedni.

    "Mindegyik esetében csak a GUI-t tudod leszedni, a motort nem."
    Tudom. Pont a GUI-t akarom leszedni. Sot, azt akarom hogy ne is fizessek erte. Egymas mellett beszelunk el...

    "Azt kérdezted, miért alapvető szolgáltatások."
    Igen, az a kerdes hogy mi teszi annyira alapvetove a mediaplayert meg az IE-t meg a OE-t, hogy nem lehet olyan windows valtozatot kapni amiben az nincs benne. Nem azokrol a technologiakrol, apikrol, driverekrol, eroforraskezelokrol, es tucatnyi mas eszkozrol van szo, amit aztan az IE miutan feltelepitettem hasznalni fog. <-EZEK legyenek benne az oprendszerbe, de az hogy az IE benne legyen-e vagy sem, gusztus dolga, es ha en nekem nem kell, akkor ne szamlazzak ki nekem az erre eso fejlesztesi koltsegeket.

    "Egyébként az egész szoftver is tekinthető alapvetőnek, hiszen ezeket majdnem minden otthoni gépen ahsználják, legfeljebb nem az MS-féle verziót."
    Az hogy mit hasznal majdnem mindenki majdnem mindenhol, nem alap arra hogy beletegyuk alapbol, majd kiszamlazzuk. Es azt mondjuk hogy e nelkul nem lehet. Hasonlat: "Multkor bent voltam a zoldsegesnel, es kertem 1 kilo narancsot. 100 forit volt. Adott melle szatyrot 20 forintert. Mondtam neki kenje a hajara. Erre azt mondta hogy marpedig a narancs csak szatyorral kaphato. 120 forintert."

    "A cél az, hogy amit majdnem biztosan ahsználni fogsz, azt ne kelljen telepítgetni."
    Bemegyek az MS viszonteladohoz, megmondom mit akarok, es kapok a penzemert egy olyan programot ami majdnem azt csinalja amit en kertem. Hat ez nem pontosan az mit en elvarok.

    "Még így is sokan panaszkodnak, hogy víruskeresőt, tűzfalat meg még pár dolgot külön kell felrakni."
    Masok meg arra panaszkodnak hogy miert kell egyaltalan feltenni.
    Masok meg arra panaszkodnak hogy miutan feltettek nem mukodik a gepuk.
    Masok meg arra panaszkodnak hogy a viruskeresotol nem tudnak dolgozni (pl. en).
    Szerintem ez semmire se erv hogy ki miert panaszkodik.

    "Egyébként a Vista sokkal rugalmasabb ezen a téren. Saját telepítőt rakhatsz össze, amiben az van amit te akarsz."
    Mar hogy erted?
    Uzelti ertelemben: beixelem a neten hogy mit kerek, majd csak azt szamlazzak ki?
    Technikai ertelemben: beixelem a neten hogy mi kerek, majd csak azt kuldik ki CD-n?
    Mindketto pont az amit hianyolok, es igy nekem ad igazat. (Lasd azt a gondolatmenetet hogy a modularitas hianya versenyhatranyhoz fog vezetni a windows szempontjabol.) Nekem se uzeleti, se technikai szempontokkal ne probalja meg megindokolni az MS hogy a Windowssal nekem a sok vackot is meg kell kapnom, mert nincs igaza.

    "Ezt nem mindenre írom, csak a böngészőre. Muszály lennie eg alap böngészőnek, különben sehogy se tudod letölteni a többit. A FireFox-ot és az Operát nem CD-n kapod, hanem letöltöd."
    Nem veszed figyelembe hogy en az elvet irom. Nem teheted kotelezove az IE megvasarlasat minden leendo FF felhasznalonak csak azert mert "ugyis kell valami amivel majd az letolti az FF-et". Johogynem minden linuxot is ugy arulok majd hogy vedd meg a windowst, azzal letoltod linux disztribucio iso-jat, aztan hasznalhatod onnan kezdve a linuxodat.
    Ez az egesz eroltett arukapcsolasos dolog nem vezet sehova. Ha nekem nem kell az IE, ne feltetelezze senki, hogy nekem megis kell.

    "És ez esetben máris megkaptál egy olyan csomagot, ami neked nem is kell."
    Ha en bejelolom hogy kerem a DVD lejatszot, erre az automatikusan magaval rantja a hozza szukseges codec-eket (mert en erre celoztam), akkor mi az amit feleslegesen kaptam meg?

    "Win estén az a gond, hogy nem internetes telepítésre készült, és ma sincs mindenkinek netje."
    A winnel kapcsolatban sok a gond, foleg az hogy regota hasznaljuk, es egyszeruen regen megszokotta valt technologiai alapokra es uzelti modellre epul. A vilag pedig marpedig mindkettot feszegeti, es azt szeretnenk ha lenne alternativaja. Az MS meg nem szeretne, ezert kell megmondani neki, hogy az lehet hogy neked ez nem tetszik, de marpedig lesz verseny.

    "Minden függőséget a meglevő cuccokból kell feloldani. Régebben ez azt jelentette, hogy állandóan a CD-jét kérte, ami rettentő kényelmetlen volt, mert sokszor nem volt kéznél, vagy egyáltalán nem volt meg. Ezért van az, hogy most már mindent felmásol vinyóra. Az internet terjedésével egyébként a WindowsUpdate is egyre hangsúlyosabb, egyre több komponens érhető el rajta keresztül."
    Tudom. Hasznalok windowst. De ez az egesz felsorolas csak annak magyarazasa hogy miert annyira rugalmatlan (es a versenyben lassan hatranyba kerulo) a windows.

    "Pár éven belül megvalósulhat az, hogy a telepítő csak a kernelt és az alap GUI-t rakja fel, és a többi komponens csak akkor települ az internetről, amikor szükség van rájuk."
    Tehat par even belul technologiai szempontbol megvalosul az amit en irtam. Akkor elso olvasat utan miert tartottatok hulyesegnek?

    "Pont a Home verzióban szükségesek ezek, hiszen az az otthoni antikocka júzernek van. Ha sallangmentes verzió kell, akkor a Szerver változatok valók neked. Pl. a longhorn server-nek lesz olyan verziója, ami teljesen csupasz, csak az elinduláshoz szükséges dolgok futnak rajta alapból. Persze minden benne van, csak nincs elindítva alapból."
    Szerver valtozattal az a baj hogy az nemhogy nem olcsobb, hanem dragabb mint a Home. Miert? Mert nem nekem keszult. A szerver valtozat nem egy sallangmentes Home (azaz desktop) valtozat, hanem egy vallalati kornyezetbe szant 'profi' szerver szoftver.

    "Na látod, ez a probléma. Az egyszerű júzer nem fogja megtalálni, és főleg nem is akarja. Azt akarja, hogy ha berakja a DVD-t menjen a film."
    Az a helyzet hogy ez a hozzaallas hogy az egyszeru juzer ugyis ezt akarja meg azt akarja, ez pont az ami ma a nagy baj a nagyvallalatokkal. MS-sel is. Ezt ok hangoztatjak, hogy ok tudjak hogy mi a jo nekem. Es mikor en (es sokan masok) felemelem a hangom hogy engem senki se nezzen hulyenek, mert en tudom jol hogy mit akarok, akkor eloszor is elhulnek hogy "a fenebe nem mukodik jol az agymoso reklam es lobbikampanyunk" aztan meg a fejemhez vagjak hogy a masik 1 millio egyszeru juzer is ezt kapta, nekem miert nem jo. Mert nem jo. En vagyok a vevo, es attol akarok desktop rendszert venni, aki azt nyujtja amit en elvarok. Es nem akarnek a nem MS desktopomon MS programokat futtatni utana, nem ilyen kompatibilitasrol almodozok. Hanem arrol almodozok, hogy a nem MS desktopomon is bejojjenek a netes oldalak. Mindegyik. Es a nem MS desktopommal is tudjak windows szerverhez csatlakozni. Es filmeket lejatszani. Esatobbi.

    "Sajnos jogi okokból win-en sem ilyen egyszerű, valamilyen mpeg2 kodeket fel kell rakni ahhoz, hogy a wmp le tudjon játszani DVD-t."
    Linuxon is pont jogi okokbol nem ilyen egyszeru, koszonhetoen olyan mindenkinek mindent megszabo cegeknek mint az MS. (Nem az MS-nek koszonheto, csak olyan cegeknek, MINT az MS.)

    "A kerdes az volt, hogy mi lenne ha lehetne kapni egy alap windowst? Valószínűleg az lenne, hogy a legtöbben a teljes verziót vennék. Akik meg nem, azok szopnának ezerrel."
    Mivel ez mar a 'szerintem' kategoria, en azt mondom hogy 'szerintem' meg nem.
    Es mivel ilyen verzio nincs, mert nem erre az utra lepett a windows, igy nehez arrol talalgatni hogy mi lett volna ha. Mi lett volna ha lehetett volna az alap windowssal egyutt adni (penzert vagy ingyen, program szallitojatol fuggoen) a nem MS messengert, a nem MS bongeszot, a nem MS levelezot, a nem MS medialejatszot, stb. Es hany olyan program szuletett volna ami kihasznalja a windows modularitasat, mint ahogy nem szuletett mert a windows nem modularis. Es persze nem azert nem modularis, mert azt nem lehet megcsinalni, hanem azert mert ez kozelebb viszi az MS-t a monopolhelyzethez.

    "Nehezítené a fejlesztők dolgát, mert nem lehetne számítani a komponensek meglétére. Pl. nekem iszonyat sok munkát adott, hogy a Win2K-ban a régebbi wmp motor van, ami a wmv-ket nagyon rosszul kezeli. Végül csak úgy sikerült működésre bírni a rendszert, hogy a telepítőbe integráltuk a wmplite-ot."
    Egyreszt megintcsak az a kategoria, hogy mivel nem igy lett a windows anno kitalalva (nem modularis) igy nem tudhatjuk hogy milyen lenne ha ugy lenne hogy. En azt mondom hogy lenne ra megoldas.
    Masreszt a windowssal is pont az a baj, hogy elhiteti az emberekkel, hogy az oprendszerben minden benne van ami kell nekik. Es ez lesz az altalanos hozzaallas es elvaras. Hat ez egy tevedes. Pont a te peldad szol arrol hogy amint az MS fejleszt valamin, vagy a vilag tovabb halad es kijon valami uj technologia, akkor az ezekre az uj technologiakra tamaszkodo programok meg vannak lo"ve. Ez a 'vajon mi van a juzer gepere telepitve' problema ez egyidos a windowssal, es ha az MS megoldasa abban merul ki hogy vetessunk meg vele egyben mindent, mert az ugyis kell, majd hetente frissitsuk a rendszeret minden ujdonsaggal, mert az neki majd valamikor valamire ugy is kell, akkor azt kell mondjam hogy nagyok rossz iranyba halad a vilag. Pontosabban a szoftveripar.
    Ha te irsz egy programot, akkor szepen melle rakod hogy mik a telepiteshez az alapkovetelmenyek. Vagy megirod a telepitot. Vagy barmi. Te problemad. Nem a felhasznaloe. A szofveripar problemaira nem az a megoldas hogy a meglevo nehezsegek arat egyszeruen beletesszuk az oprendszer araba. Hanem az a megoldas hogy jon egy uj oprendszer amiben ez mashogy van megoldva. De itt el is akadtunk, mert nincs a windowsnak alternativaja (desktopokrol beszelunk) es ha igy haladunk nem is lesz. (Meg jo hogy en ugy latom hogy nem igy haladunk.)

    "És terjednének a vírusok ezerel, mert nem lenne se windows tűzfal, se windows defender sok gépen (és mást sem raknának fel helyettük, ahogy most sem)."
    Ez az egesz a windows hibaja es baja. Eloszor jott a mezesmadzag hogy "a windows mindent tud egyszeruen, csak klikk es latod? maris atvetted a masik gep felett az iranyitast. milyen jo funkcio, hat nem?" aztan meg most jon frissitett verzioja a mezesmadzagnak: "a windows az olyan biztonsagos, hogy alaphelyzetben semmit se csinal. egy oldalt se jelenit meg, sehova nem enged klikkelni hanem feljelentkezik az MS oldalara es leellenorzi hogy te jogosan klikkeltel-e oda". Tudom hogy tulzas amit irok, dehat igy lehet erzekeltetni a hirtelen szemleletvaltast. A juzer meg csak kapkodja a fejet.

    "Az a baj, hogy amit az EU csinál, az a síránkozás. Pontosabban az egész mögött azok a cégek állnak, akiknek nem sikerült az MS-t piaci versenyben legyőzni (mert a szar termékük senkinek sem kell, lásd pl. RealPlayer).
    Az EU-nak csak arra kéne vigyáznia, hogy az MS ne akadályozza a konkurens termékek használatát. Az OS-be integrálás a vereny szempontjából ugyan nem jó, de mégis a felhasználók érdekeit szolgálja."
    Errol, hogy mit is akar a kicsoda, meg hogy mi van a piaci versennyel, keszitek egy hozzaszolast az alapjan az angol anyag alapjan amit TeFigyeljHaver linkelt be. Erdekes dolgok vannak benne. Csak lassan haladok mert melozni is kell sajnos.