• BiroAndras
    #70
    "csak azert mert az api jo dolog ha fenn van, nem latom szuksegszerunek azt hogy a gui-t es a hozza tartozo funkcionalitast is feltegyem."

    Mert innentől kezdve majdnem ingyen van. És az egyszerű júzer nem tud és nem akar mindent telepítgetni. Ha zavar, le tudod szedni (a GUI-t).


    "pont az 4 dolog amivel peldaloztam, leszedheto XP-bol: IE, WMP, OE, MSN. Mondjuk technikai ertelemben ez pont alatamasztja hogy teljesen felesleges tartozekai az oprendszernek."

    Mindegyik esetében csak a GUI-t tudod leszedni, a motort nem.

    "Egyebkent pedig nem ertem azt a gondolatmenetet hogy en megkerdezem hogy az "MSN, Outlook Express, IE, Paint, Media Player"-ben (ami mind gui) mi az alapszolgaltatas, akkor te leirod hogy az IE motorja (ami api a te szohasznalatodban) mire jo."

    Azt kérdezted, miért alapvető szolgáltatások. Egyébként az egész szoftver is tekinthető alapvetőnek, hiszen ezeket majdnem minden otthoni gépen ahsználják, legfeljebb nem az MS-féle verziót. A cél az, hogy amit majdnem biztosan ahsználni fogsz, azt ne kelljen telepítgetni. Még így is sokan panaszkodnak, hogy víruskeresőt, tűzfalat meg még pár dolgot külön kell felrakni.
    Egyébként a Vista sokkal rugalmasabb ezen a téren. Saját telepítőt rakhatsz össze, amiben az van amit te akarsz.

    "Linux nelkul lett Linuxom, halokartya driver nelkul lett halozatom stb."

    Ezt nem mindenre írom, csak a böngészőre. Muszály lennie eg alap böngészőnek, különben sehogy se tudod letölteni a többit. A FireFox-ot és az Operát nem CD-n kapod, hanem letöltöd.

    "Igaz hogy egyik modul fugg a masiktol, de max az tortenik hogy nem 20 masodpercet hanem 1 percet toltoget es installal..."

    És ez esetben máris megkaptál egy olyan csomagot, ami neked nem is kell.
    Win estén az a gond, hogy nem internetes telepítésre készült, és ma sincs mindenkinek netje. Minden függőséget a meglevő cuccokból kell feloldani. Régebben ez azt jelentette, hogy állandóan a CD-jét kérte, ami rettentő kényelmetlen volt, mert sokszor nem volt kéznél, vagy egyáltalán nem volt meg. Ezért van az, hogy most már mindent felmásol vinyóra. Az internet terjedésével egyébként a WindowsUpdate is egyre hangsúlyosabb, egyre több komponens érhető el rajta keresztül. Pár éven belül megvalósulhat az, hogy a telepítő csak a kernelt és az alap GUI-t rakja fel, és a többi komponens csak akkor települ az internetről, amikor szükség van rájuk.

    "Ugyhogy ha a technikai megvalositast nezem, kulonosebb oka nincs az MS-nek hogy legkisebb "disztribuciojat" (Home) is telepakolja egy halom felesleges dologgal."

    Pont a Home verzióban szükségesek ezek, hiszen az az otthoni antikocka júzernek van. Ha sallangmentes verzió kell, akkor a Szerver változatok valók neked. Pl. a longhorn server-nek lesz olyan verziója, ami teljesen csupasz, csak az elinduláshoz szükséges dolgok futnak rajta alapból. Persze minden benne van, csak nincs elindítva alapból.

    "Lehet hogy annak idejen elsore nem talaltam meg hogy mit is kell letolteni Ubuntu-ban a DVD lejatszashoz"

    Na látod, ez a probléma. Az egyszerű júzer nem fogja megtalálni, és főleg nem is akarja. Azt akarja, hogy ha berakja a DVD-t menjen a film. Sajnos jogi okokból win-en sem ilyen egyszerű, valamilyen mpeg2 kodeket fel kell rakni ahhoz, hogy a wmp le tudjon játszani DVD-t.

    "A kerdes az volt, hogy mi lenne ha lehetne kapni egy alap windowst?"

    Valószínűleg az lenne, hogy a legtöbben a teljes verziót vennék. Akik meg nem, azok szopnának ezerrel. Nehezítené a fejlesztők dolgát, mert nem lehetne számítani a komponensek meglétére.
    Pl. nekem iszonyat sok munkát adott, hogy a Win2K-ban a régebbi wmp motor van, ami a wmv-ket nagyon rosszul kezeli. Végül csak úgy sikerült működésre bírni a rendszert, hogy a telepítőbe integráltuk a wmplite-ot.
    És terjednének a vírusok ezerel, mert nem lenne se windows tűzfal, se windows defender sok gépen (és mást sem raknának fel helyettük, ahogy most sem).

    "Szerintem meg a lenyeg az, hogy igen sok alternativ program van mar a windowsra, es szepen terjednek is. Nem csak a sirankozas megy. Es látá az EU hogy ez jo. Ugyhogy kitalalta hogy segitsunk mar ezen egy kicsit es az MS monopoliumat kezdjuk mar ki."

    Az a baj, hogy amit az EU csinál, az a síránkozás. Pontosabban az egész mögött azok a cégek állnak, akiknek nem sikerült az MS-t piaci versenyben legyőzni (mert a szar termékük senkinek sem kell, lásd pl. RealPlayer).
    Az EU-nak csak arra kéne vigyáznia, hogy az MS ne akadályozza a konkurens termékek használatát. Az OS-be integrálás a vereny szempontjából ugyan nem jó, de mégis a felhasználók érdekeit szolgálja.