• SHARK13
  #121
  Üdv néktek. Én csak most kapcsolódom be ebbe a fórumos eszmecserébe. ha jól látom a Mars terraformálásáról beszéltek. Nos csillagász szakos hallgatóként annyit mondhatok,hogy nem olyan egyszerű az,mint amilyennek hangzik. Egy kis animáción szép a tükrözés,de az csak üveggolyó az indiánoknak,vagyis a nézőknek. De menjünk csak sorban:
  1-Legyártani azokat a marha nagy tükröket. Megoldható. Legyen mondjuk olyan,mint a fólia. Elég vastag egy bizonyos szilárdsághoz,de mégis elég könnyű. A tükröző réteg gőzölögtetett fém. Még ha vékony is az egész,az alkalmazott fémek nehezek. Mert legalább négyzetkilométeres területűnek kellene egy szegmensnek lennie.
  2-Kellene egy hatalmas teherűrhajó,ami teljesen automatán,legénység nélkül ingázik a Föld és a Mars között. Ami ugye csak bizonyos időszakokban gazdaságos. Elméletileg lehetséges bármikor,csak ahhoz több nagyságrendell több energia kellene.
  3-A Mars kiszemelt területe fölött szinkronpályára kellene állítani a nagyméretű tükröket egymáshoz nagyon közel. Ehhez saját hajtóművekkel és annak tartós(több száz évig elegendő) energiaforrásával kellene ellátni az összes tükörelemet. Mert mozgatni is kellene őket,mindig a fény irányába,ahogy a bolygó kering. Akár a napraforgó virága. Az ugye nem megoldható,hogy tízévenkén elutazzunk a Marsig fűtőelemet cserélni mind a többszáz reaktorban.
  4-A "bevilágított" terület nem egyenletesen melegedne. A közepe sokkal jobban melegedne,mint a szélei,ezért szelek képződnének. Hogy milyenek azt nem tudom,de bonyolultak az tuti. A Marsnak van saját időjárása,van szél a gyenge légkörben is. Ezt nagymértékben megzavarná a besugárzott folt által keltett szél. Az sem mellékes,hogy a Földiénél gyengébb gravitáció miatt a szelek által felkavart por marha lassan ülepedne. Egy jó kis porvihar felső rétegét melegítve meg nem a kívánt célt valósítjuk meg. A felszín hősugárzása sem mellékes. A ritka légkör miatt a talaj hőjének nagyrésze akadálytalanul kisugárzódik az űrbe.
  5-Mivel még nem tudjuk biztosan,hogy van-e élet a Marson nem tartom jó ötletnek az ekkora beavatkozást egy bolygó ökoszisztémájába. Lehet,hogy ezzel pusztítanánk ki olyan életformákat,amelyek nagy áttörést hozhatnának a gyógyszer vagy vegyiparban,esetleg a genetikában.
  6-Ha megcsináljuk a "melegítő rendszer"-t és az üzemszerűen működik,mi történik egy esetleges baleset esetén? Mert ha működni fog,akkor azt nagyon "hajszálra" kiszámolt paraméterek esetén tenné. Ha pl. Egy meteorraj megtépázza a tükröket,vagy néhányuk a vezérlés hibája miatt összeütközik...máris számottevően kisebb lesz a besugárzott teljesítmény. És máris mások lesznek a meteorológiai hatásai az egész műveletnek. Kvázi egy kisebb baleset is tönkreteheti az addigi teljes munkánkat.
  7-Még egy kérdés. Ha terraformáljuk a Marsot,akkor annak csak úgy van értelme,hogy "feldúsítjuk" a légkört. Akkor viszont már magát is fűtené a bolgyó az üvegház-hatás miatt. Tehát feleslegeses a tükrök.
  8-Kik adnának erre pénzt??? Még következő generációs űrsikló sincs, ténylegesen lakható,NAGY űrállomás sincs. Amíg a szűkebb környezetünket sem tudjuk lakni,addig minek költsünk más bolgyók terraformálására. Abból a pénzből a fentebb említetteket simán meg lehetne valósítani. És egyátalán minek terraformálni egy bolygót? Lehet építeni olyan bázisokat,sőt egész városokat,amik zártak.
  Aki nem ért velem egyet szívesen vitázok,de csak kultúráltan. Ha valami hülyeséget írtam volna,elnézést,nagyon fáradt vagyok már. Mindenkinek szép estét kívánok.