BlackRose#22
Tegyük fel, hogy egy pillanatban a virtuális világban forgó pénz összértéke 1 millió USD reális pénzben. Na most tegyük fel, hogy valami okból nem lehet többet befizetni a rendszerben, csak lehet váltani vissza valós pénzre. Na most mondjuk egy idő után a rendszerben mennyi pénz fog forogni? 1 millió? kevesebb mint 1 millió? több mint 1 millió? Ha több akkor valóban van értéktermelés a virtuális világban. De ezt nem hiszem el. Ugyanis akkor a virtuális dolgoknak értéke lenne. Egy szellemi termék egy könyv pl. nem virtuális, mersze az lehet, hogy nem anyagi, de még véletlenül sem virtuális. Ugyanis itt tisztázni kell, a virtuális szó jelentését, a fogalmat. A virtuális világban az anyagi értékek és a szellemi értékek között nincs különbség. A valóságban igen. Na most én nem vagyok materialista, sőt egyenes ellenfele vagyok a dialektikus materializmusnak, és a szellemi értékeket (pl. ötlet stb.) sokkal fontosabbnak tartom a fejlődés szempontjából, de anyagi értékek nélkül a szellemi értékek nem létezhetnek. És mivel a virtuális világban nincs anyagi érték igy szellemi érték sem létezhet, csupán virtuális értéketről van szó. Vagyis egyszerűbben, a virtuális világban a pénz a valós világ pénzének projekciója, és a szellemi értékek is a valós világ szellemi értékeinek projekciója. Ugyanakkor ha nem vagy kötve, pl. a természetes törvényekkel és olyan dolgokat is megtehetsz amelyet a valós világban nem tehetsz meg, akkor miért lennél kötve a valós világ társadalmi törvényeivel? Tehát alapjában ha mondjuk rá kirabolnám a virtuális világban a bankot, akkor ezt a pénzt átválthatnám a valós világban valós pénzre, tehát valós anyagi hasznom lenne. Ugyanakkor mivel a pénz ami a virtuális világban létezik nem gyarapodhat, valós világi befizetések nélkül, akkor azt jelenti, hogy ami pénzt elloptam az valójában azoknak a pénze volt akik a virtuális világ bankjában tartották a pénzüket.
Ha pedig tudnád a virtuális pénzedet gyarapítani úgy, hogy másnak a pénze ne fogyjon, akkor az érdekes lenne. Pl. beszállunk 1 millióval, aztán felfedezünk egy virtuális aranybányát, aztán eladjuk a virtuális piacon... szóval a virtuális világban nem lehet értéket termleni úgy, hogy annak projekciója meglegyen a valós világban. Ha lehetne, akkor érdekes lenne.
Persze én nem játszottam ilyen virtuális világban, viszont egy vituális (valós világhoz kötött) játékban a tözsdén már megfordultam (www.virtualstockexchange.com) na most a kezdetleges 1 millió dollárom én kb. 3 hét alatt 2.7 millióra növeltem - jó részvényvásárlási döntések alapján. Most ha ezt ki lehetett volna váltani... akkor most nagyon boldog lennék (azt at indulási 1 milliót nem kell, hogy megadják) :), pedig ez mind egy valós tözsdén ment végbe virtuális pénzel telyessen törvényesen. Na most képzeld el mit tudnák egy virtuális tőzsdén egy virtuális világban amelyben ráadásul ha törvénytlenül jársz el, nem jön az FBI... és a legroszabb ami történhet egy Game Over.