BlackRose#11
Nézd nem akarok senkit sem rémíteni, de azt hiszem, hogy a közeljövőben (nem több mint 30 év) olyan gazdasági összeomlás lesz amihez képest a második VH előtti depresszió gyerekjáték. És ez a monetáris rendszer összeomlásákor következik be. A pénzösszeg amivel a bankok dolgoznak kb. 10x a reális tőkének. Ha csak 3% ember most a bankokba szaladna kivenni a pénzét, már összeomlana a rendszer. A nyugdíj és egézségügyi "biztositás" egy átfolyós fizetőrendszer aminek semmi tőkealapja nincs, amit ki kell fizetni az egyenessen megy másnak a számlájára. Gondold el a következőt: ha eladod a házadat, és pénzben hagyod a számládon, akkor az a pénz a bankoknál reálissan meg kell e hogy legyen, vagy csak virtuálissan? Mert a te házad az nem volt virtuális. A baj, hogy csak 10% van meg reálissan a többiért csak az állam garantál. Pedig ugye a házad 100% megvolt és nem kellett senkinek sem garantálnia. Ugyanakkor, ha ezt a pénzt nem a bankba tartod, hanem otthon, az infláció miatt veszíti értékét, tehát az ami helyetesítette a házadat, idővel nem fog érni egy ugyanolyan házat. Pedig a házak értéke az inflációnal jóval gyorsabban növekszenek. Akkor ki van itt kirabólva? Mindezt az állam csinálja. Na de nem akarlak itt most meggyőzni alapjában én a minimális államot és a makszimális szabadságot és a törvények uralmát támogatom, te pedig a szupererőss államot... csak az a baj, hogy a szupererős államnak csak egy a vége a totalitáris diktatúra, a szabadság elvesztése és a törvények értelmét vesztése. Na de éppen úgy nem tudsz te sem engem meggyőzni az ellenkezőjével mint ahogy én sem tudlak téged...
Különben a monopóliumok éppen azért jönnek létre mert special interest, vagyis az állam privilégiókkal látja el őket, a feudális rendszer maradványa. Különben a fedezetlen pénz nem a kiscégeknek lesz kölcsönözve, hanem a nagycégeknek és ezáltal a kiscégek versenyképessége (meg plusz a túladóztatás, stb.) annyira lecsökken a nagycégekhez képest, hogy ha a kiscég ultramodern szuperteniszlabdéd gyárt a nagycég meg rapacsos olóm teniszlabdát, akkor sem kell neki félni, mert megmarad. A nagycégek akkora pazarolással és missmanagemental működnek, hogy kiscég esetében 7x csődbe mennének, de ugye nem gond, ott van a jó nagy szupererőss állam aki megfogja a kezüket, mert 50000 munkahely, szédületes adókiesés, problémák a szakszervezettel stb. ugye az mindennél fontosabb.
A gazdaság strukturális gondjai is a protekcionista politika eredménye. A globalizáció azt mondják nem jó. Most akkor ha nem jó venni valamit a világ másik feléről, akkor miért lenne jó a szomszédból, vagy a másik városból, vagy a szomszédtól? Ez szerint a legjobban akkor járunk ha nem veszünk senkitől semmit, mindent magunk csinálunk... a munkamegosztás a produktivitás alapja, a produktivitás az ami a feleslegtermelést biztosítja, a felesleg felhalmazás a tőke, a tőke a produktivitás alapja és a jólét egyetlen reális alapja...
Különben a "rabszolga" távolkeleti munkás is valószínűleg jobban élne ha nem lenne semmi munkája, merthogy azelőtt nem volt neki, és csak azért dolgozik látszólagossan aprópénzért, mert megvan vele elégedve, mert tegnap még annyi sem volt neki, persze reménykedik, hogy holnap egy hajszállal jobb lesz neki... a Kínaiak a rabszolga fizetésük 40% nem költik el... mutass nekem valakit az EU-ban vagy az USA-ban aki ennek felét spórolja... ne beszéljünk, hogy előre eszünk, a hitelkártyák mind jól megvannak terhelve... az átlagnyugati 2x többet költ mint amennyit megkeres, és ami a legnevetségesebb saját gyermekeitől veszi kölcsön, nem a szegény afrikai vagy ázsiaitól, hanem a saját jövendő generációjaitól, itt van az a 10x több pénz lett nyomtatva mint amennyi értéket termelünk. Pl. USA az elmúlt 20 év átlagos GDP növekedése évi 3%, pénzmennyiség növekedése 6.6%, az EU-ban ez még roszabb... 1.6% vs. 7%
A jóléti államról, meg annyit, hogy az egyik rokonom a 70-es években Németországban 60% fizuját meg tudta sporolni, ma pedig azt mondja alig elég... pedig van neki a bankban egy csomó pénze, házat épített stb. De azt mondja, hogy abban az időben mindenki dolgozott, ma meg mindenki azt nézi, hogy kerülje el a munkát (főleg a németek). Ezt nem én mondom, hanem egy olyan ember aki 40 éve Németországban él. Ugyanakkor 30 évvel ezelőtt, a cég ahol dolgozik előre tudott fizetni (elég komoly pénz volt a számláján), ma napokig, hetekig tartoznak egymásnak, és amikor fizetést kell átutalni akkor kölcsön kell a banktól... egy pár napra igaz, de kölcsön, 30 éve, ők tudtak kölcsönt adni... most meg fizetésképtelenek a bankok nélkül. Szerintem egy cégnek kell legyen minimum 5 napra (1 munkahét) való rezerva a számlán készpénzben, ha nincs akkor valójában annyira függő viszonyban van, hogy az már régen nem szabadság.