Gangs of London (PSP)
  • Doomista
    #1
    A GTA sikerén felbuzdulva sokan voltak, akik úgy gondolták, hogy képesek lennének hasonlót alkotni kisebb nagyobb sikerrel. Ahogyan ezt a THQ-s arcok meg is tették a Saints Row-al X360-ra, meglehetősen jó munkát végezve. Ezúttal a London Studios vette elő a stílust és egy hónappal ezelőtt kiadta a Gangs of Londont, aminek a különlegessége, hogy Londonban játszódik, ellentétben a jól megszokott amerikai gettós fílinggel. Minden benne van ami angolosnak számít, a teasüteményt és a teát kivéve. Nem vagyok ismerős Londonban, de meg vagyok győződve róla, hogy közel az egész város le lett modellezve, ami azért elég komoly teljesítménynek számít tekintve az UMD lemez korlátait. Lássuk akkor, hogy mire számíthatunk, ha berakjuk kedvenc mini konzolunkba.


    A játékban 5 különböző banda közül választhatunk, természetesen mindegyiknek megvan a maga erőssége és gyengéje, erről egy kisebb kis összesítést és pontozást is megtekinthetünk ahogyan a banda rövid történetét is. Lesznek arabok (Talwar Brothers), niggerek (EC2 Crew), klasszikusan tahó angolok (Morris Kane Firm), oroszok (Zakharow Organization) és az elmaradhatatlan kinaiak (Water Dragon Triads). Találkozni fogunk még egy hatodik bandával is akikkel nem lehet játszani (Steel Associates) ezek egy kissé amerikai beütéssel rendelkeznek, semmit extra nincsen bennük. Az hogy melyik bandát választjuk nem sok vizet fog zavarni, mert csak a fegyverekben és a kocsikban fognak különbözni. Ami miatt viszont érdemes kipróbálni az összest az a hangulatos kis Max Payne által bevezetett képregény fíling lesz, elképesztően jó szinkron színészekkel megspékelve. Ahogyan a GTA sorozatban megszerettük a legfőképpen olasz és néger kiejtést, így hatalmasakat fogunk nevetni azon az igazi tenyeres-talpas paraszt angol tahó kiejtésen, ami ebben a stuffban van. A kedvenceim a jamaicai EC2 Crew, akiknek szinte érteni sem lehet a beszédüket olyan bunkó akcentussal beszélnek. Szerencsére mivel képregényről van szó, ezért le is van írva minden, ezzel a könnyebb érthetőséget segítve.


    Kicsit zavaró lehet a GTA rajongóknak, hogy a történet nem egybefüggő, a küldetések teljesen függetlenek egymástól és London térképen terjeszkedve egyszerre több is válaszható. De a hangulatot ez nem befolyásolja, így is nagyon jó. Az első komoly dolog, ami fel fog tűnni mindenkinek a nehézkes irányítás, ami a PSP klasszikus betegségéből fakad. Emitt biztosan sokan végeztek harakirit magukon a Sony cégén belül. Akik esetlegesen még életben maradtak, most tuti végezni fognak magukkal a PS3 indulási kudarcai miatt. Egy idő után meg lehet szokni, de forróbb szitukban szidni fogjuk a PSP-nket rendesen. A második dolog, ami szemet fog ütni az a gyenge grafika. Több mint egy évvel a PSP megjelenése után, ismerve a konzol képességeit, főleg egy Tekken után nagyon gyengusra sikeredett szegény. A küldetések egy idő után unalmassá válnak, hiszen mindig ugyanazok ismétlődnek. Vagy meg kell menteni valakit, vagy ki kell nyírni. Vagy el kell hozni valamit, vagy el kell vinni valahova. Aztán vagy le kell rohanni egy területet, vagy meg kell védeni. Aztán még ott vannak az autós küldetések amik talán a legjobbak, mert autós játékok szempontjából erős a kis kézikonzol. Szóval nem valami változatos a cucc, de a küldetések közti kis sztorik kárpótolni fognak mindenkit. Ami viszont eszméletlen nagy ötlet volt a készítőktől az a Free Roaming menüpont a Gang Wars és a Pub. Amik tulajdonképpen egyfajta mini játékok, amik nagyon élvezetesre sikeredtek. Na ez az, ami miatt erősödik az összhatása a cuccnak. Lássuk akkor először a Free Roamingot, ahol 8 különböző játékkal fogunk találkozni, mindegyiknél egyenként 8-8 pályát csinálhatunk meg:


    Free Drive: Itt London utcáin furikázhatunk szabadon. Abban az esetben, ha előtte végigtoltuk a stuffot, rendelkezésünkre fog állni az összes létező autó és szereplő is. Bevallom nem sok értelmét láttam ennek a játéknak.

    London Tourist: Ez egy jópofa kis városnézős turistázás. A lényege, hogy London összes nevezetességét lefényképezzük, amihez segítségül kérhetjük az utcán lévő embereket és lesz egy autónk is a gyorsabb közlekedéshez. Poén hogy még a klasszikus Londoni piros buszokat is használhatjuk.

    Cause Havoc: Nyolc egyre nehezedő pályán kell pusztítanunk a várost, mindig más eszközöket és feladatot fogunk kapni, ami természetesen nem igazán fog a rendőrségnek tetszeni. Óvakodjunk tőlük nagyon kemények tudnak lenni.

    Speed Trap: „Speed” után szabadon, valaki ránk aggatott egy bombát, a cél az hogy életben maradjunk a megadott ideig. Természetesen egy bizonyos sebesség alá nem mehetünk, mert akkor ugyancsak ketyegni kezd az óra.

    Riot Controll: Itt végre valahára a rendőrök nehéz sorsát élhetjük át. A városban garázdálkodó bűnözőket kell helyreraknunk, persze túlkapások azok elő szoktak fordulni. Lásd október 23.-a …

    Getaway: A rendőrség üldöz minket, a megadott ideig ki kell tartanunk. Vigyázat a fakabátok valami elképesztően durván nyomják, mint ahogy azt a Most Wanted PSP-s változatában már megszokhattuk.

    Four Weeks Later: Avagy ha kiszámoljuk 28 nappal később. Ez volt az egyik kedvencem, ahol nincsen más dolgunk mint zombikat hentelni. Marha poénos kis stuff, egy bizonyos idő után jönnek segítőtársak is.

    The Knowledge: Itt egy taxival vagyunk és meglehetősen szűkös idő alatt kell eljutnunk a város különböző pontjaiba.


    Ez lett volna a Free Roaming akkor lássuk a Gang Warst, ami nekem a személyes kedvencem lett. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy klasszikus kis táblás játék, mint mondjuk a Rizikó, ahol a cél elfoglalni a teljes várost. London fel van osztva több kerületre, minden csapatnak van egy bázisa ahonnan indul. Egy körön belül kettőt léphetünk, ha üres területre lépünk akkor azt rögtön el is foglaljuk. Ha már valaki elfoglalta akkor az nyer akinek több embere van. Természetesen csak a szomszédos részekre lehet lépni. A bázisunkban adottan vannak bizonyos számú egységek, amiket eloszthatunk a területeink között. Minden kör elején kapunk egy kis erősítést, és annak megfelelően pénzt, hogy mennyi területet foglaltunk el. Ezen kívül vehetünk még akció kártyákat is három erősségben, amik megkönnyítik a dolgunkat illetve az ellent gyengítik. A legdurvább kártya a „King of London” amit ha bevetünk egy területen az összes környező rész a miénk lesz emberekkel együtt. Ez azért nagyon szivatós dolog, mert ha a hatókörébe beleesik egy ellenséges bázis is, akkor azt is azonnal elfoglalhatjuk. Érdemes, minél hamarabb elfoglalni a pálya közepén lévő üres bázist, mert akkor gyorsabban jön a pénz és az egységek is. Igaz ekkor mindig minket fognak érni a támadások, de ha jól stratégiázunk, akkor meg lehet úszni. Logikus, hogy csak azokon a területeken kell embereket állomásoztatnunk, amik határosak egy ellenséges területtel, a beljebb lévő kerületeken elég csak 1-1 embert hagynunk. Minden egyes körben érdemes venni egy maximális erősségű kártyát a többi pénzt meg egységekre fordítani. Ha ezeket megtanuljuk megfelelően használni, még a „Bloody Hard” fokozat sem fog komolyabb gondot okozni. A cél bizonyos számú bázisnak az elfoglalása. Bevallom nekem a Gang Wars tetszett a legjobban az egész játékban, már csak ezért is érdemes beszerezni az UMD-t.


    Végül de nem utolsó sorban ott lesz még nekünk a Pub, avagy a kocsma, ahol remek kis játékokkal fogunk találkozni. Nyomulhatunk Darts-szal, Tekével, két fajta Biliárddal és végül egy kis Arcade automatával, aminek nem sok értelmét láttam. Jobb lett volna, ha mondjuk egy Space Invaderst, vagy valami klasszikus raknak bele, nem pedig ezt a gagyi asztali teniszt.


    Mindent egybevetve egy erőteljesen közepes játékkal fog találkozni az aki megveszi. Igazából csak olyan 6-6.5 pontot érdemelne, de a rengeteg kis „aljáték” amit beleraktak annyira megnöveli a szavatosságát és a hangulatát, hogy tényleg szinte képtelen letenni az ember. Semmiképpen sem szabad kihagynom azt, hogy teljesen egyedülálló módon, ha Game Share-rel megosztjuk valakivel a gammát, akkor állítólag egy egyedi demót fog felrakni mindenkinek. Ez nem tudom pontosan hogy mit jelent, de tény hogy jól hangzik, nomeg azt sem ártana tudni, hogy mit jelent ez az egyediség és mennyi van belőle összesen. Igazából csak azoknak tudom ajánlani, akik már végignyomták a Liberty City-t, szeretnének valami hasonlóval nyomulni és sok pénzük van arra, hogy egy közepes produktumra ennyit költsenek. De ha már megvan nem fogják megbánni, ezt garantálom!

    Memóriakártya: 832 KB
    Wireless Kompatibilis: Nem
    Game Share: Igen
    Wireless Network: Nem
    PSP Danger: * * *