• shabba
    #4
    Egy elektronikai eszköz ami a bejövő digitális jelet(érkezzen az műhódról, kábeltv hálózatból, földfelszínről sugárzottan vagy IP hálózatból) dekódolja és tv készüléken megjeleníthető formába hozza. Az eszköz kimenete kezeli a régi analóg tv készülékeket is, de lehet digitális is az újabb LCD vagy PDP tv-k számára.

    Természetesen ma már sokkal több minden tud egy STB, főleg ha beépített merevlemezzel is rendelkezik. Akkor már rögzíteni is lehet a műsort, mint egy VHS-sel, csak itt nem történik jelkonverzió vagy minőség vesztés, az eszköz egy az egyben azt menti le mint amit a képernyőn látnánk, így visszanézve is ugyanazt a minőséget kapja az előfizető.

    Természetesen egy merevlemez további extra funckiókat hoz, mint pl. a timeshift. Az STB a merevlemezére rögzíti az épp nézett adást, ami meg lehet állítani és visszatekerni. Eközben az eszköz továbbra is rögzíteni a meglemezre a elő adást. A rögzítettben lehet tekerni, pl. ha reklám jön azt át lehet pörgetni, egészen addig amíg utol nem éri az elő adást.

    Digitális tv adásnál további szolgáltatás még az EPG, ami egy elektronikus műsor fűzet, amiben lehet keresni, vagy bejelölni egyes műsorokat vagy műsorfajtákat rögzítésre, stb. De igénybe lehet venni akár VoD szolgáltatást is ami kvázi egy elektronikus videotéka ahonnan pl. filmet lehet kölcsönözni a tv előtt ülve távirányítóval.

    Pl. ez itt egy TiVo Series 3-as STB.
    http://www.tivo.com/2.0.boxdetails.asp?box=series3HDDVR
    http://www.megazone.org.nyud.net:8090/Photos/CES2006/TiVo/SMALL/Series3-top-front-1.JPG
    http://www.megazone.org.nyud.net:8090/Photos/CES2006/TiVo/SMALL/Series3-back-3.JPG