Az SDK-k, C++ és a Symbian rejtelmei helyett script írás a telefonodon
  • ZilogR
    #8
    igen... nekem főleg az a gond, hogy egy PI-es laptop ketyeg otthon, ami ideális, ha megyek porba, piszokba adatot gyüjteni (ilyen egy mérnök élete), megírni egy-egy jegyzőkönyvet, táblázatkezelni, levelet olvasni, webet böngészni. nem volt értelme beruházni komolyabb masinára, mert a munkahelyen van, memókártyán, cd-n hozom viszem az adatokat.

    annyira nem akartam soha elmélyedni a symbian-ban, hogy májer legyek C++ -ból (bár a könyvem nekem is megvan sőt, hallgattam egy C++ félévet a BME-n :P ;) ), inkább az érdekel, ha akarok gyorsan megírni egy kis programot egy hordozható eszközre, akkor az miért ne a mobiltelefonom legyen. és ha már hordozható, akkor miért ne a mobilon lehessen ezt (a program írását) megtenni...?!

    Pl.: a beépített email-kliens nem tudja, hogy adott időközönként vizslassa, jött-e levelem. ezt szívesen megírtam volna. vagy spamszűrés (igaz, utólag ;) ), vagy tömörítő algoritmusok üzenetküldéshez, intelligensebb ébresztőóra (bár tudom, hogy letölthető sis-ben), vagy infra/időzíthető kioldó a fényképezőgéphez, stb.... ezekhez nem kell nekem SDK, meg C++, hanem egy értelmes nyelv, ami engedi kicsit piszkálni a hardwert is (mondjuk olyan szintig minimum, hogy tudjam írni-olvasni a kimeneti-bemeneti portokat, memókártyát, alaplapi csatlakozót, képernyőt pixelenként, stb, vagy hogy egy "NetMonitor"-t össze tudjak vele dobni - ha már nem publikus a cellatérkép Magyarországon (de asszem máshol sem)).

    leginkább az érdekel, hogy hagyjuk el a grafikus felületet és assembly-ben programozni a "vasat". nem kell a symbian, van a telefonomban egy 104MHz-es ARM9-es processzor, 4M RAM, 512M memókártya, tud GSM hálózatra felkapaszkodni, nem akar az ember egy grafikus felület mögé beszorítva bohóckodni...! még a win alatt is van DOS meg DEBUG... :) ;)

    Amúgy nekem meg is főtt a dolog, mert a telepítés közben azt az üzenetet kaptam, hogy nem kompatibilis a N3650-emmel a program. Annyira örültem, hogy a telefonon szerkeszthető nyelvről van szó, hogy csak kicsomagoltam és már kürtöltem is világgá. Néhány órával később, amikor eljutottam odáig, hogy volt időm felpakolni, akkor szembesültem a korai örömmel. :(((



    -=ZR=-