Indigo#44
Nem vagyok sem hacker, sem cracker, de láthatóan sokkal több fogalmam van az egészről, mint neked, aki folyamatosan félremagyaráz. Még egy büdös linket sem adtál, hogy bizonyíts, csak a pofádat járatod.
"Aztán jöttek a hekkerek, akik a törvényi és bűnüldözés miatt előbb-utóbb mind rájöttek hogy illegális amit csinálnak, és elkezdték másra kenni a bűneiket. Ideális jelölt volt erre a cracker, aki más oldalról, de maga is távol áll a jogkövetéstől (de a hekkerekkel ellentétben ő legalább közhasznú dolgot csinál), ezért elkezdtek a hekkerek a crackerekre mutogatni mint az oviban, hogy "nem mi voltunk, ők azok"
Persze, hogy a hacker is felnyom gépeket meg hálózatokat, és persze, hogy ezek illegális cselekménynek minősülnek. De! Míg a hackerek online világegyetemünk határait anélkül tesztelik, hogy kárt okoznának más számítógépekben vagy más felhasználókat akadályoznának, addig egy másik csoport tagjai - akiket crackereknek neveznek - szakértelmüket arra használják fel, hogy ártó szándékkal behatoljanak egy számítógépes rendszerbe, például azért, hogy a rendszer leálljon vagy hogy más kárt okozzanak.
Ez a "másra kenés" és "ujjal mutogatás" meg akkora ostobaság, hogy már fáj... A hacker társadalom nem letagadja és másra keni tetteit, hanem egyszerűen csak kilöki magából az elkorcsosult, pusztán csak károkat okozó személyeket (akiket azután crackereknek neveznek).
Világos a különbség, nem kell ragoznom. Van a két csoport, akik teljesen jogosan meg akarják magukat különböztetni egymástól (amellett hogy elveik és tetteik is megkülönböztetik őket).
"de a hekkerekkel ellentétben ő legalább közhasznú dolgot csinál"
A hackerek végzik a közhasznú dolgokat, ugyanis az ő tevékenységük is hozzájárul ahhoz, hogy még biztonságosabb rendszereket készítsenek a gyártók, hogy megakadályozzák a gonosz crackereket a károkozásban
"Csakhogy a crackelés közel sem új fogalom, már a hekkerkedés előtt létezett"
Ne menjünk bele, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás...
Egyébként csak te látod, hogy megcáfoltam a saját állításom, szerintem meg épp hogy megerősítettem az adott idézettel. De egy lámának hiába magyaráz az ember...