• Munkas
    #54
    Azért elméleti úton is elég jól meghatározhatók egy új elem főbb jellemzői. Én nem igazán látom valószínűnek 115 rendszámú elem „csodálatos” tulajdonságait. A korábbi magyarázatok alapján semmiképp. Persze nem zárható ki, hogy valami eddig ismeretlen mérhetetlenül kis jelenség épp itt növekszik meg, de nem túl valószínű
    Az elemek száma meg sajna nem végtelen. Túl sok már nincs hátra. A K-befogás nevű jelenség miatt. A nagy töltésű atommag „magához rántja” a legbelső elektront (ez persze csak képletesen értendő, mert valójában sok minden lejátszódik ott) és a befogott elektron egy protonnal egyesülve neutronná alakul, és ennek eredményeképpen egyel csökken a rendszáma.
    A K elektronok befogásának valószínűsége egyre nő minél nagyobb az atommag, és fölötte a sok elektronhéj. Olyan 130-135 körüli rendszámnál már egyszerűen nem léteznek elemek, mert ahogy kialakulna körülöttük az elektronhéj, egyből „vissza is minősítik” magukat könnyebb elemmé.
    Aztán ha véletlenül sokkal nagyobbra sikerül „hizlalni” egy atommagot, akkor létezik olyan állapot is ahol az elektronok mind a „magban” vannak és neutronokat alkotnak. De ezt már a természet is másik oldalról éri el, ld. neutroncsillagok.
    Szóval csodák nincsenek. A körülöttünk lévő világmindenségnek is vannak fizikai korlátai. Amit a természet nem tudott szélsőséges körülmények között létrehozni, az nekünk sem fog menni. Ha lennének egyéb (számottevő felezési idővel rendelkező) elemek, azok előfordulnának itt a földön is. Ha meg rövid a felezési idejük, akkor a részecskegyorsítókban, atomreaktorokban, atombombákban „legyárthatók”.
    Az első mondaton túl, ezért is gondolom, hogy ha létezne az Elirium (akár más rendszámmal) azt már ismernénk.