...kérdések és remélhetőleg válaszok...
  • Sequoyah
    #167
    A pump and dump az a masodik kategoriaba tartozik. Ott nem csak sokat vasarolnak, hanem meg hypeot is raknak moge.

    De vitatkozhatunk ezen napestig, mert nehez hatart huzni akozott hogy csak pent kolt valaki, vagy penzt kolt es meg ezt hireszteli is. Az elso pontom az inkabb az idealizalt helyzetre vonatkozik, hogy a penzkoltes ONMAGABAN meg nem pump and dump, csak ha ebbol hypeot generalnak.
    Szerintem ugyanazt gondoljuk, csak mashogy fogalmazzuk meg...

    Nagy Hal komoly osszegu short poziciot nyit a GameStop-ra, es el is mondja nyilvanosan, hiszen a GameStop nem all jol es. Ha nem fut bele egy szervezett Redit akcioba...

    Az idorendiseg nem teljesen igy volt. Eloszor nagy osszegu short posiziot nyitottak, aztan jott a Redit akcio, es csak utana kezdtek el nyilvanosan beszelni. Ez nem akcio volt a reszukrol, hanem reakcio. Es ezert nem klasszikus pump and dump.

    Itt sok dolog fugg attol hogy hany szereplo is osztozik azon a 140%-on. Ha 2-3 hedge fund short pozicioi mar kiadnak 100%-ot, az nagyon gyanus. Ha viszont sokan shortoljak, a 100%hoz kepest alacsony reszesedessel, akkor ez normalis, es szimplan a piac csak ennyire pesszimista ezzel a ceggel kapcsolatban, mert rosszak a kilatasai.

    Es oszinten, ennel a cegnel jogos esesre jatszani, mert nem tul sok jovo all elotte. A Teslat is sokan shortoltak, de nem valamifele manipulacio miatt, hanem mert a Model 3 gyartosora akadozott, es kozel volt a csodhelyzet.