...kérdések és remélhetőleg válaszok...
  • Sequoyah
    #146
    NEM képesek előre jelezni sem a lufikat, sem a válságokat, sem a csalásokat.

    Es a rakot sem gyogyitja...
    A tozsde nem csodaszer a vilag osszes problemajara. A tozsde celja az az, hogy ha valakinek penzre van szuksege, es valakinek folosleges befektetni valo penze van, akkor ez a ket oldal (kereslet es kinalat) a leheto leghatekonyabban megtalalja egymast. Ennyi, es pont. Es ezt hatekonyabban teszi mint barmilyen mas modszer amit probaltunk. Semmi koze a valsagokhoz, es a csalasokhoz. A lufikhoz mar van koze, abban akar segithetne is. De lufik vannak tozsden es tozsden kivul (lsd ingatlanpiac) egyarant.

    annyi minden zajlik, hogy bőségesen lehet a zavarosban halászni[/quore]
    Meg mindig sokkal kevesbe zavaros mint a privat befektetesek, vagy az allami befektetesek. A tozsden minden adat publikus, szoval a lehetoseged megvan utanajarni hogy jo helyre fektetsz-e be, es akik veszik a faradsagot azol altalaban jol jarnak.


    [quote]Pedig a versenyzői piac-tökéletes piac közgazdasági fogalmak.

    Persze hogy kozgazdasagtani fogalom. De a tokeletes piac az mindig is elmeleti fogalom volt, nagyon regen volt mar az hogy egy kozgazdasz azt allitotta volna hogy ez az egyetlen fogalom leirja a gazdasagot a gyakorlatban. Ha valaki csak fel evig tanulja a kozgazdasagtan alapjait, akkor valoban csak ezen alapokat fogja tudni, gyakorlati ertek nelkul, ezt nem vitatom. De amikor azt mondom hogy "kozgazdasz", akkor nem rajuk gondolok, hanem akik elismert szakemberek a temaban. Az elismert szakemberek pedig tudjak hogy ezen fogalmak csak epitokovei a gazdasagnak.
    Szalmababbal harcolsz, mert olyasmit kritizalt, amit soha senki sem allitott.


    A közgazdaságnak igenis részei a szociális elemek.

    Persze hogy resze, es sok kozgazdasz ezt figyelmen kivul hagyja. Masok pedig figyelembe veszik a szociologia, mint tudomany eredmenyeit is. lassan valtozik a helyzet.


    Akik alakítják azt.

    Hat akik alakitjak azok vagy a vezeto kozgazdaszok, vagy a politikusok... Azt te se gondolod komolyan hogy a politikusok jo elorejelzeseket adnanak:D Szoval maradnak a vezeto kozgazdaszok...


    ma Magyarországon végzett közgazdászok közül egyáltalán ki ért alap pénzügyi folyamatokat...

    Most remelem te nem a frissen vegzettekre gondolsz... Mert amikor en a kozgazdaszokra, mint szakertokre gondolok, akkor azokrol beszelek akiknek van tapasztalatuk is. Pl tanarok, vagy masok akiknek vannak publikacioik.