...kérdések és remélhetőleg válaszok...
  • szenyor Lopez
    #139
    Pedig sok igazság van abban, hogy a gazdaság egy jó része totálisan eltávolodott a valóságtól. Lásd tőzsde, ahol úgy adnak-vesznek, hogy nem is valódi tulajdonosai a terméknek vagy pl. jövőbeli termelésre kötnek fogadásokat. Csak nézd meg a shortolás fogalmát... Az összes ilyen pénzügyi manőver azért van, hogy valaki jól járjon (más(ok) meg rosszul), de nincs mögötte valódi teljesítés.

    "a kozgazdasagtanban nehez aktiv kiserleteket folytatni."

    Kedvencem volt, amikor ezeket tanultam, hogy a példa így kezdődött: egy tökéletes versenyben... Nos ilyen nem létezik. A világ gazdaságát egyrészt a fent említett spekulánsok mozgatják, a másik részét meg olyanok, mint Steve Jobs, Jeff Bezos, Elon Musk, stb. az olyan ötletguruk, akik komplett iparágakat tesznek zárójelbe. Nincs tökéletes verseny, egyenlő feltételekkel. Ha az a sok sületlenség, amit makro és mikroökonómia órákon tanítanak igaz lenne, akkor a közgáz tanárok lennének a leggazdagabbak. De ugye tudjuk, hogy ez nem így van :)

    "az osszes lehetseges ember kozul ennek ellenere is az o elorejelzesuk lesz a legnagyobb valoszinuseggel a legkozelebb a valosaghoz"

    Sajnálom, de ez sem igaz. Ha ez igaz lenne, akkor a közgazdászok durván kilógnának a társadalomból a tudásuk miatt, de ez nem így van. Ha mindez igaz lenne, akkor nem lenne válság, mert előre jeleznék, nem lenne tőzsde, mert kiszámítható lenne. Ennek ellenére ma egy átlagember (ide tartoznak a közgazdászok is) számára a tőzsde kb. a szerencsejáték.

    És egy személyes adalék: interjúztattam frissen végzett közgazdászokat az ország egyik legjobb egyeteméről és nemhogy összefüggéseket, de sokszor józan paraszti ésszel feladott példákat nem tudtak megoldani.