...kérdések és remélhetőleg válaszok...
  • Sequoyah
    #137
    Ezt a mondatot gyakran hallani, es kivetel nelkul olyanoktol akik semmit sem tudnak a kozgazdasagtanrol, de meg a tudomanyokrol sem ugy altalaban...
    Olyan nincs hogy egy tudomanyagnak semmi koze a gyakorlathoz. Minden egyes tudomanyag, KIVETEL NELKUL, folyamatosan teszteli az elmeleteket, hogy gyakorlatban is mukodnek-e. Ez a tudomanyos modszer szerves resze. A kozgazdasagtan sem kivetel.

    Azzal kevered szerintem, hogy a kozgazdasagtanban nehez aktiv kiserleteket folytatni. Ennek ertheto okai vannak, senki nem fog emberek ezreinek vagy millioinak megelhetesevel jatszadozni, hogy egy elmeletet leteszteljenek.
    Passziv modszerekkel viszont nagyon is tesztelik gyakorlatban is. A valo vilagban tortenteket folyamatosan felhasznaljak, es azok alapjan alakitjak az elmeleteket.

    Es bar a limitalt lehetosegek miatt abszolut igazsagot nem fog tudni mondani egy kozgazdasz, de az osszes lehetseges ember kozul ennek ellenere is az o elorejelzesuk lesz a legnagyobb valoszinuseggel a legkozelebb a valosaghoz. Biztosan okosabbat fognak mondani mint a politikusok, vagy a Facebook ismeroseid.


    De egyebkent szivesen hallanek toled legalabb 1 peldat, hogy egeszen pontosan melyik kozgazdasagtani elmeletre gondolsz aminek semmi koze a valosaghoz.