avagy hogyan látják az ott élők a saját országuk hibáit, előnyeit és ebből mit látunk idehaza
  • Steel
    #412
    Angliáról nincs személyes tapasztalatom, ismerős volt kint, meg itt a Hochschule-n vannak londoni évfolyamtársaim, ők meg így írják le Londont: "money comes and money goes", szóval drága az élet ott.

    Németország meg megint egy harmadik tészta. A minimálbér ebben a megyében (azt tudni kell, hogy Németországban megyénként változhat az adórendszer és a minimálbérek is) 400 Eur. Ebből nagyon szűkösen ki lehet fizetni ha van valami kis lyuk szerű albérlet, de még egy egész hónapra plusz a kaja az kizárt dolog ebből.
    Az élelmiszer pár százalékkal drágább mint otthon, de valamikor olcsóbb ha akció van a boltokban, figyelni kell azokat. Pia hasonló ár, szórakozóhelyen szintén picivel csak drágább, belépők hasonlók.
    Viszont amit otthon Ft-ban néha könnyelműen kicsengettem, azt itt a németek néha már höbörgik, meg burzsujozonak. :)
    Egy 10 Eur-os belépő már drágának és jó partynak számít a németek körében.

    Részmunkaidőben dolgoztam a suliban amikor nem volt előadásom, és úgy kaptam meg én is ezt a 400-at havonta, 230Eur volt a kollégium, 130-140 Eur-ból már azért jól be lehet vásárolni egy hónapban kajából, persze a közepes vagy olcsókra gondolok, végül ebből marad 40 amit el lehet szórakozni. Viszont én hoztam magammal konzervet meg savanyúságot meg minden szart kocsival, szóval így tudtam spórolni a kajával.

    Viszont főállásban még a legalacsonyabb fizu is 6-700 Eur (bolti eladó, valami irodai alapmunka, stb.), kezdő villamosmérnöki (BsC) 1600-1800, befutott BsC mérnök 2300-2500 Eur, befutott MsC mérnökök 2800, főmérnökök...pfff
    de ha van saját jól menő vállalkozás akkor a határ a csillagos ég akár.