bvalek2#24
Az űrsikló 30 tonna hasznos terhet képes alacsony Föld körüli pályára állítani, plusz az önsúlya, egy igazi teherhordó. Ez sokkal több, mint amire itt szükség van. Szerintem elég ha csak embereket tudnak felbocsátani, hiszen a Föld küldi a többi cuccot, műholdakat, űrállomásokat, és Földre visszatérő bolygóközi űrhajót (ami csak akkora kb, mint egy nemzetközi űrállomás, mivel a Vénusz elég "közel" van).
A Szojuz rakéta tömege megközelítőleg 300 tonna, és egy 7 tonnás űrhajót tud pályára állítani, amiben 3 ember elfér. Ha egylépcsős megoldásban gondolkodunk, akkor 300 tonna nem elég, de szerintem 1000 tonna fölé nem megy az össztömeg (Chiolkovszkij képlete alapján gondolom). Talán megoldható egy Venture Star-szerű egylépcsős űrrepülővel, ami egy indítóballon alján függve indul (tehát leejtik, aztán begyújtja a rakétáit, és irány a világűr), visszatéréskor pedig fékeződés után ejtőernyővel ereszkedik, és valahogy elkapják a magasban, ez az, amire nincs ötletem. Lehet hogy hagyni kellene leszállni a felszínre, aztán egy léghajó felemeli a bázis magasságába, ahol karbantartás után újra ki lehet lőni. Akkor viszont a hővédő burkolat nem elég az aljára, az egész gépet be kell borítani vele.