• dez
    #109
    "Nem csak magamból, hanem az emberek többségéből."

    Ez a te feltételezésed.

    "Én a 100Hz-es monitor villogását látom (de csak mióta LCD-t használok)"

    De gondolo, nem látod villogásnak. Hanem érzékeled, hogy nem teljesen stabil a kép.

    "de egy filmnél vagy játéknál folyamatosnak látom a 25FPS-t is."

    Lassú a szemed... Illeve az agyad.

    "Egyébként játékoknál azért is szokás magas FPS-t követelni, mert az nem stabil. Időnként jócskán leesik az FPS, és olyankor is elég nagynak kell lennie. A reakcióidőt is javítja, ha gyorsabb a képfrissítés, mert ha hamarabb látsz meg valamit, hamarabb tudsz reagálni rá. Szóval, aki 100 meg 200 FPS-t követel egy játéktól, az nem biztos, hogy ténylegesen szögletesnek látja a mozgást 100FPS-nél."

    Tudom, de a 100fps (hányszor mondjam már, hogy szabványosan kisbetű???) fölötti dolgok már más kategória. Itt a 25-50-100fps a téma.

    "Biztos nem csak azért van, mert tudjátok, hogy villog? Nehezen tudom elképzelni, hogy bárki is 100Hz-nél képes legyen megkülönböztetni a sötét és világos képeket. De ha így van, akkor számotokra egy CRT monitor teljesen használhatatlan."

    Ki a franc beszélt 100Hz-es villogásról? 50/60Hz-ről volt szó.

    "Persze nem mindegy, hogy milyen CRT-ről beszélünk. Egy-egy pixel nem ugyanannyi ideig világít a különböző típusoknál. Ha jó a monitor, és megfelelő frekvencián használod, akkor mire kialszik egy adott pixel, már jön is a következő frissítés, így a villogás minimális."

    Tudom, de a mostani CRT-ket már rég nem 60Hz-re kalibrálják.

    "Ha nem így lenne, akkor hogyan használhattak az emberek 60Hz-es CRT monitorokat?"

    Egyrészt hosszabb volt az utánvilágítási idő, másrészt hozzá is voltak szokva. Régen - tudatosan! - én sem láttam a tévék 50Hz-es villogását, ma meg nagyon is. De ez nem azért van, mert gyökeresen átalakult a látórendszerem, ugye ez világos a számodra? (Nem véletlen, hogy előírás lett pl. monitoroknál a minimum 75Hz, mivel ez kevésbé fárasztja a szemet, látórendszert.)

    "Fentebb azt állítottad, hogy tudatosan is látják."

    Nem ugyanazok a személyek. Figyelj jobban.

    "Természetesen. De mivel évek óta LCD-t használok, már elég jól leszokott a szemem a villogásról."

    És most ezzel mit akarsz mondani, jobban látod, vagy kevésbé? (Normális esetben jobban.)