Cooler Master összes terméke
  • Doomista
    #14
    Cooler Master Stacker 830 – alumíniumrakéta:

    Majd két éve nem győztünk álmélkodni, amikor az első Cooler Master Stacker megérkezett hozzánk. A gigantikus méreteiről és egyedi megoldásairól elhíresült ház még ma is az abszolút csúcsot jelenti. Amikor tavaly nyáron a Computexen megláttuk az utódot – vagy inkább névrokont –, már tudtuk, hogy ismét valami formabontó született. Végre eljött a nap, amikor boncasztalunkra került az alumíniumszörny.

    Már a csomagolás közben meglepetés ért minket, de sajnos a rosszabbik fajtából. A galád rakodómunkások megsértették szegény 830-as tetejét.

    Ami a dobozból előbújt, az még durvább volt annál, amit kiállításlátogató kollégáink mutogattak fényképeiken. A 830-as két dologban hasonlít a régi Stackerre: nagy és alumíniumból van. Formában és megjelenésben nagyjából annyi köztük a különbség, mint egy öltönyös úr és egy szkafanderes űrhajós között. Valószínűleg az új és a régi Stacker kedvelőit nem lehet majd egy lapon emlegetni, de ahogyan elődje, úgy a 830-as is frenetikus. Nem nagyon emlékeztet egy számítógépes házra, de másra sem; olyan, mint a Stacker 830: nagy, alumíniumos, rácsos, szokatlan, érdekes, a maga módján még szép is. A könnyűfémből készült ház tömege üresen 12,7 kilogramm.

    Az előlapot egy hatalmas ajtó uralja, mely eltakarja az összes meghajtót. Közepén óriási szellőzőrostély feszít Cooler Master logóval. Természetesen a vaskos takaró mágnessel kapaszkodik, de zár nincs rajta. A Stacker 830 hátulján sok újdonságot látunk. A legfontosabb, hogy alul már nincs táphely, így az egész ház alacsonyabb lett. A hátsó 12 centiméteres ventilátor szellőzőrácsa ritkább. A táp szélességéből feltűnhet, hogy a 830-as testesebb a szokásos házaknál, egészen pontosan 25 centiméter széles.

    Visszatérve az előlapra, látható, hogy azért nem mindent takar el az ajtó. Felső vonalában csatlakozók sorakoznak: két USB, egy FireWire, valamint audio ki- és bemenet. A tető első részén van további két USB, az üzemet jelző lámpa, reset gomb és a CM feliratos bekapcsológomb.

    A Stacker 830 ajtaja kiválóan oldja meg a nyuszika és a sapka problémáját. Azért sem lehet elmarasztalni, mert ajtós, ugyanis levehető, és azért sem, mert az ajtó rossz oldalra nyílik, ugyanis megfordítható. A művelethez ki kell akasztani a felső rugós zsanért, átrakni a másik oldalra, majd az alsóval ugyanezt végrehajtva már készen is vagyunk – egy perc az egész.

    Az oldalfal túlnyomó részét hatalmas szellőzőnyílás tölti ki, melyen keresztül friss levegő jut be, de a zajok is akadálytalanul előbújnak. Nem lepődnénk meg, ha a közeljövőben plexiablakos változat is megjelenne. Talán ebből a nézetből tűnik leghatalmasabbnak a Stacker 830. Majdnem 64 centiméteres mélysége még a legnagyobb alaplapokhoz és videokártyákhoz is több mint elegendő.

    A ház kissé megemelt talapzatot kapott. Négy kisebb gumilábra támaszkodik, de talán a négy körívbe kerekeket is rögzíthetünk majd, bár a 830-as stílusába ezek nem nagyon illenek bele.