• Morden23
    Nem arról van szó, hogy nem értem. Hanem arról, hogy:

Rengeteg olyan szituáció van a világon, amikor akaratlanul is zavarhatod a tevékenységeddel a többieket (esetünkben a dohányzó a nemdohányzókat). Mondok két példát.

1. Gyorsvonaton lötyögök, 3 órás út áll előttem. Rá akarok gyújtani. Kimegyek a kabinon kívülre (fülkés kocsi, kis ócska folyosó, az is tömve mint az állat), arrébb lökdösök egy 60 éves nőt, aki a két unokájával ácsorog odakinn, és rágyújtok. Amikor megjegyzi, hogy nem kéne, akkor "i give them the middle finger".

2. Kijövök az egyetemről, két szemináriumom között van 15 percem. Az épület előtti kis terecskén állok, mindenki ott kempel, aki éppen végzett. Uscve 450 ember lézeng, kisebb-nagyobb csoportokban. Itt-ott elszórva "kijelölt helyek", ahol bagóznak az emberek (én is), de a füst pont leszarja a bagózónát, és száll. Ide ism oda is.

Na mi a kettő között a különbség? Az, hogy az 1-es szitu ritkán történik meg, ritkán lát ilyet az ember. Ez egy undorító tapló dolog, és az ilyen embert EMBERILEG kell leköpni, nem, mint dohányos.

2-es szituáció roppant gyakran fordul elő. Szinte mindig, amikor nem otthon vagy a négy fal között. Itt a dohányos és a nemdohányos egyaránt azért cseszik rá, mert nincsen normálisan megoldva az elkülönítés. Ellenben érdekes módon senkit nem zavar. "Te, lécci állj félre kicsit" ; "Én most nem állok ide, mert zavar a füst" ; "Ne itt bagózzunk, mert ezek nem dohányoznak" És még sorolhatnám. Ilyen mondatok hangzanak el. És ezeknek kellene a buszmegállóban, az utcán, a szórakozóhely előtt, a parkolóban és még sok helyen elhangzania. Nem a parasztkodásnak, nem a "neénmenjekmárarrébbvazze" megjegyzéseknek.

Van egy olyan, hogy ko-egszisztencia. Ezt kell csinálni. A dohányos elfogadja, hogy mások számára undorító lehet a szokása, így amikor teheti, nem fog direkte kicseszni a nemdohányos komákkal. A nemdohányos meg felfogja, hogy a dohányos valószínűleg azért ott gyújt rá, ahol teszi, mert csak ott tud (anélkül, hogy még több embert zavarna), és megérti, hogy 3 slukk füst nem fogja megölni, bebüdösíteni, sőt, 3 lépés arrébbmenetel nem fárasztja le.

Mert miért ott gyújt rá a legtöbb bagós, ahol rágyújt? Mert máshol nem szabad/még több embert zavar.
    Tehát, a következőt értse meg az egyszeri nyárspolgár: azért emgyek ki a buszmegálló szélére rágyújtani, mert nem akarok 30 embert zavarni, nem pedig azért, hogy azt a 2-őt, aki ott áll, bosszantsam.