• BiroAndras
    "Hát, már észrevettem, hogy benned semmi sem hagy mély nyomokat, ami nem illik bele abba a modellbe, amit felállítottál magadban a világról."

Látod, megint személyeskedsz. Ráadásul megin feleslegesen. A cikkben semmi konkrétum nincs, így nem sokat lehet vele kezdeni. Ráadásul a matematikusok reakciója sokkal érdekesebb, ez emiatt emléxem egyáltalán, hogy olvastam már.
    Próbáltam utánnanézni, de nem sok sikerrel. Egy cikket találtam, ami valamivel bővebben ír róla :
    http://www.43things.com/entries/view/891189

A legnagyobb gondom ezzel csak az, hogy ha jól értem, a srác azt a rejtett paramétert találta meg, aminek a nemlétezését igazolja az EPR kísérlet.
    Másrészt vigyázni kell, hogy mit mivel hasonlítuk. Mint már korábban kifejtettem, a kvantumfizika világa önmagában determinisztikus. A véletlen ott jön be, amikor áttérünk a klasszikus leírásra. Ha ez az új elmélet ugyanígy determinisztikus, akkor ugyanott vagyunk, mint eddig.

However, the calculations show that individual states can be tracked for only about 10-43 seconds, after which many states coalesce into one final state, which is what creates the quantum mechanical uncertainty. Our measurements illuminate these final states, but because the prior information is lost, we can’t recreate their precise history.

Ezt jó lenne részletesebben körüljérni. Ha egyszer valami determinisztikus, akkor mi az, hogy nem lehet kiszámolni? Pontosan mit jelent ez?

Egyébként azt is írják, hogy egyelőre nincs elvi lehetőség sem az elmélet ellenőrzésére.