• BiroAndras
    "Nem mondhatsz ilyet, hogy tökéletesen leírja, amikor fogalmunk sincs, bizonyos dolgok hogyan is zajlanak kvantum szinten. Még itt is csak felületes leírás van, ami inkább matematikai kifejezése az eredményeknek."

A leírás matematikát és egyenleteket jelent. Minden más csupán interpretációja az egyenleteknek.

"Azaz, nem tudjuk, mi van a "fekete dobozban", csak azt tudjuk, milyen bemenetre milyen valószínűségi kimenetek keletkeznek."

Ezt már megbeszéltük egyszer. A viág működését (x bemenetre y kimenet) akarjuk megismerni, és erre pont jó a tudomány. Nem szétszerelni akarjuk, hogy megtaláljuk benne a fogaskerekeket. Ha van is egyáltalán ilyen szerkezet, majdnem biztos, hogy nem férünk hozzá. Egy szoftver sem képes kitalálni az őt futtató CPU tervrajzát.

"Kiknek a világa? Kénytelen vagyok ilyenkor rákérdezni: a materialistáké? Mert az enyém nem, az én világomat nem írja le maradéktalanul a klasszikus fizika."

Leegyszerűsítve itt arról van szó, hogy az adott esemény lehetséges kimenetelei közül számunkra csak egy valósul meg, de kvantumszinten az összes kölcsönhat egymással. Ezt jelenti a vetület.

"Pontosabb lenne úgy, hogy a részecske-világ és a kvantum-világ között."

Mi az a "részecske-világ" ?

"Sok tudós gondolja úgy, hogy van, ami befolyásolhatja ezt a véletlenszerűséget."

Nem sok az, legfeljebb néhány. De a kísérleti eredménnyel nehéz vitatkozni.

"Na de a te világképed szerint az ember semmivel sem több, mint egy gép, csak bonyolultabb. Akkor miért zavarja meg az "emberi" mérés a dolgokat, és egy gépi mérés nem? Vagy hogy van ez?"

Arról van szó, hogy nem tudjuk, hogy miért történik ez. Azt tudjuk, hogy mi hogy érzékeljük a világot, és azt (kikövetkeztetjük) hogy kvantum szinten hogyan működik. Ott jön be az emberi elme, hogy nekünk az van, ennél több speciális tulajdonsága nincs ebből a szempontból. Egyelőre megválaszolatlan kérdés, hogy a kvantumszint és a tudatunk közti úton hol van ténylegesen a határ, illetve hogy van-e egyáltalán, és ha nem mi van helyette.

""Amit biztosan tudunk, hogy mi a klasszikus világot érzékeljük."
    -- Ti a materialisták...?"

Te érzékelsz közvetlenül hullámfüggvényt?

"és ettől megváltozik a kísérleti eredmény!? Nem fura ez neked?"

Nem változik meg, csupán számunkra tűnik úgy. Lentebb épp azt fejtettem ki, hogy miért (a másik ember által végzett mérés az én szemszögemből nem okoz hullámfüggvény összeomlást).

"Ez nem véletlenül a parallel univerzumok teóriája? Amit úgy elleneztél?"

Nem elleneztem, csak azt mondtam, hogy az csak egy leehtőség a sok közül.

"Legalább valami. És hol a többi?"

Neten, könyvekben, stb. Olvass utánna.

"Pl. egy láthatatlan irányítórendszerből."

Az már nem véletlen. Másrészt nem ez a kérdés, hanem hogy mi a magyarázata a kvantum világ és az általunk érzékelt közti különbségnek.

"Milyen misztikus értelemben?"

Azt neked kell tudnod, hogy mire gondoltál pontosan. Igazából sose fejtetted ki részletesen.

"Ilyesmi. Itt a részecske/"hullám" kettősségről van végülis szó, de az érzékletek több szinttel efölött vannak. Részecskéket sem tudsz közvetlenül érzékelni, műszerek nélkül."

Hülyeségeket beszélsz. Nem részecskékről van szó, hanem hétköznapi érzékelésről. Arról, hogy látod magad előtt a monitort.

"Továbbá, úgy fogalmaztál, mintha csak azért kellene áttérni a klasszikus leírásra, mert az emberi/állati érzéklet klasszikus."

Arról van szó, hogy a világ ezen a szinten nem kvantumosnak látszik. Nyílván ez nem konkrétan az érzékszerveink gyengesége.

"Hát... Ezzel azt akarod mondani, hogy a szuperpozíciót csak az omlasztja össze, ha pl. egy ember megnézi az eredményt? Egy mérőműszer nem tudja ezt előidézni?"

az a gond, hogy nem olyan egyszerű ezt kideríteni. Honnan tudjuk, hogy mikor következett be az összeomlás, amikor a műszer mért, vagy amikor leolvastuk?
    Egyáltalán történik-e összeomlás, vagy ez csak illúzió.
    Egy igen érdekes, elmélkedés ezzel kapcsolatban : Schrödinger Kiscicái
    (Valahonnan letölthető az egész könyv is)

"A részecskéket sem tudjuk közvetlenül érzékelni. (Ugyanakkor az érzékelésünk kílóg a klasszikus fizikából.)"

Ez teljesen igaz, csak totálisan semmi köze ahhoz, amit én írtam.

"A húrelmélet a részecskefizika része. És pl. itt én nem látok olyat, hogy a részecskefizika a kvantumfizika része lenne."

Teljesen összekevered. A húrelmélet a kvantumfizika kiterjesztése (fejlettebb verziója), a részecskefizika pedig egy más csoportosítási szempont szerinti elnevezés. A részecskefizika használja a kvantumfizikát a húrelméleteket, de a klasszikus fizikát, és a relativitás elméletet is.