• dez
    "Na, erről beszélek. A kvantumfizika tökéletesen leír egy olyan világot, aminek a létezésére csak a kísérletekből tudunk következtetni."
    -- Nem mondhatsz ilyet, hogy tökéletesen leírja, amikor fogalmunk sincs, bizonyos dolgok hogyan is zajlanak kvantum szinten. Még itt is csak felületes leírás van, ami inkább matematikai kifejezése az eredményeknek. Azaz, nem tudjuk, mi van a "fekete dobozban", csak azt tudjuk, milyen bemenetre milyen valószínűségi kimenetek keletkeznek.

"A mi világunk ennek valamiféle vetülete."
    -- Kiknek a világa? Kénytelen vagyok ilyenkor rákérdezni: a materialistáké? Mert az enyém nem, az én világomat nem írja le maradéktalanul a klasszikus fizika.

"A kettő közti áttérésnél jön be a véletlen."
    -- Pontosabb lenne úgy, hogy a részecske-világ és a kvantum-világ között.

"De ez bizonyítottan valódi véletlen, a természet alapvető tulajdonsága. Emiatt a leírásunk továbbra is tökéletes. A kvantum világról a klasszikus világra való áttérést matematikailag tökéletesen le tudjuk írni, de nem értjük még egészen a jelentését."
    -- Sok tudós gondolja úgy, hogy van, ami befolyásolhatja ezt a véletlenszerűséget.

"A mérés itt arról szól, hogy a kvantumszinten történő eseményeket az ember számára érzékelhető módon jelenítjük meg. Ez magában foglalja a klasszikus világra való áttérést, mert az ember érzékszervei ott működnek."
    -- Na de a te világképed szerint az ember semmivel sem több, mint egy gép, csak bonyolultabb. Akkor miért zavarja meg az "emberi" mérés a dolgokat, és egy gépi mérés nem? Vagy hogy van ez?

"Amit biztosan tudunk, hogy mi a klasszikus világot érzékeljük."
    -- Ti a materialisták...?

"Ez jelentheti azt is, hogy az atomi szint felett nem sokkal egyfajta interferencia képként létre jön a klasszikus világ, de azt is, hogy a világ minden szinten kvantumos, és csak a tudatunk teszi klasszikussá."
    -- ...és ettől megváltozik a kísérleti eredmény!? Nem fura ez neked?

"Ez utóbbi eset azért is érdekes, mert az egyik ember szemszögéből a másik lehet teljesen kvantumos. Pl. ha valaki más végez el egy mondjuk egy spin mérést, akkor számomra még mindíg létezik az összes lehetséges eredmény, és csak akkor választódik ki egy, amikor elmeséli nekem, hogy mit mért. Ha ezt továbbgondoljuk, akkor azt is elképzelhetjük, hogy minden egyes részecske hasonlóan működik, vagyis klasszikus világot érzékel, csak mindegyik másikat. Ebből pedig az következik, hogy sok klasszikus világ létezik, melyek kölcsönhatásban vannak egymással."
    -- Ez nem véletlenül a parallel univerzumok teóriája? Amit úgy elleneztél?

"De ez csak egy lehetőség a sok közül."
    -- Legalább valami. És hol a többi?

"Ez is egy lehetőség. Bár ez esetben nincs ötletem arra, hogy a véletlen honnan származik."
    -- Pl. egy láthatatlan irányítórendszerből. :)

"Nem ezt írtad. Te azt írtad, hogy minden amit a világról tudunk, az csak felszín. Ráadásul nem is fizikai, hanem misztikus értelemben."
    -- Milyen misztikus értelemben?

"Én arról beszélek, hogy műszerekkel és ügyesen megtervezett kísérletekkel sokkal mélyebbre tudunk hatolni, mint saját érzékszerveinkkel."
    -- Csak egy bizonyos mélységig...

"Nem értem. Azt akarod mondani, hogy szerintem fizikus diploma nélkül nem lehet érzékelni?"
    -- Ilyesmi. Itt a részecske/"hullám" kettősségről van végülis szó, de az érzékletek több szinttel efölött vannak. Részecskéket sem tudsz közvetlenül érzékelni, műszerek nélkül.

Továbbá, úgy fogalmaztál, mintha csak azért kellene áttérni a klasszikus leírásra, mert az emberi/állati érzéklet klasszikus. Hát... Ezzel azt akarod mondani, hogy a szuperpozíciót csak az omlasztja össze, ha pl. egy ember megnézi az eredményt? Egy mérőműszer nem tudja ezt előidézni?

"Én arról beszélek, hogy nem tudjuk érzékelni a hullámfüggvényt. Schrödinger macskáját nem látjük élőnek és halottnak egyszeree, hanem csak élőnek, vagy csak halottnak."
    -- A részecskéket sem tudjuk közvetlenül érzékelni. (Ugyanakkor az érzékelésünk kílóg a klasszikus fizikából.)

"Még mindíg nem értem mit akarsz ezzel. A húrelméletek leírják ezt is. Azok csak még kvantumabbak."
    -- A húrelmélet a részecskefizika része. És pl. itt én nem látok olyat, hogy a részecskefizika a kvantumfizika része lenne.