BiroAndras#119
"Ezt már írtad párszor, de esetleg a kérdésekre is válaszolhattál volna."
A kérdésre válaszoltam. De akkor leírom bővebben:
"Az egyszerűség kedvéért vegyük úgy, hogy az "érzékelés" az a kísérleti eredmény."
Minden kísérlet végsősoron az érzékelés kiterjesztése.
"Nos, mi az "erősebb", az, vagy az elmélet?"
Természetesen a kísérlet, ha megfelelően végzik el.
"Továbbá, vajon tökéletesen leírja a kvantumfizika, mi lesz a kísérlet eredménye? Mondod, nem, mert a mérésnél bejön a véletlen."
Na, erről beszélek. A kvantumfizika tökéletesen leír egy olyan világot, aminek a létezésére csak a kísérletekből tudunk következtetni. A mi világunk ennek valamiféle vetülete. A kettő közti áttérésnél jön be a véletlen. De ez bizonyítottan valódi véletlen, a természet alapvető tulajdonsága. Emiatt a leírásunk továbbra is tökéletes. A kvantum világról a klasszikus világra való áttérést matematikailag tökéletesen le tudjuk írni, de nem értjük még egészen a jelentését.
A mérés itt arról szól, hogy a kvantumszinten történő eseményeket az ember számára érzékelhető módon jelenítjük meg. Ez magában foglalja a klasszikus világra való áttérést, mert az ember érzékszervei ott működnek.
"De a világban nem folyamatosan ilyen mérések is történnek? Vagy talán csak az ember tud mérni?"
Amit biztosan tudunk, hogy mi a klasszikus világot érzékeljük. Ez jelentheti azt is, hogy az atomi szint felett nem sokkal egyfajta interferencia képként létre jön a klasszikus világ, de azt is, hogy a világ minden szinten kvantumos, és csak a tudatunk teszi klasszikussá. Ez utóbbi eset azért is érdekes, mert az egyik ember szemszögéből a másik lehet teljesen kvantumos. Pl. ha valaki más végez el egy mondjuk egy spin mérést, akkor számomra még mindíg létezik az összes lehetséges eredmény, és csak akkor választódik ki egy, amikor elmeséli nekem, hogy mit mért. Ha ezt továbbgondoljuk, akkor azt is elképzelhetjük, hogy minden egyes részecske hasonlóan működik, vagyis klasszikus világot érzékel, csak mindegyik másikat. Ebből pedig az következik, hogy sok klasszikus világ létezik, melyek kölcsönhatásban vannak egymással.
De ez csak egy lehetőség a sok közül.
"Egyébként szerintem csak mi osztjuk fel elméletben erre-arra."
Ez is egy lehetőség. Bár ez esetben nincs ötletem arra, hogy a véletlen honnan származik.
"Tök jó, amikor olyasmit írsz neked kioktatólag, amik korábban én írtam neked... (És még ellenkeztél is.)"
Nem ezt írtad. Te azt írtad, hogy minden amit a világról tudunk, az csak felszín. Ráadásul nem is fizikai, hanem misztikus értelemben.
Én arról beszélek, hogy műszerekkel és ügyesen megtervezett kísérletekkel sokkal mélyebbre tudunk hatolni, mint saját érzékszerveinkkel.
"Értsd: az állatok is tudnak érzékelni, klasszikus részecske elméletek nélkül."
Nem értem. Azt akarod mondani, hogy szerintem fizikus diploma nélkül nem lehet érzékelni?
Én arról beszélek, hogy nem tudjuk érzékelni a hullámfüggvényt. Schrödinger macskáját nem látjük élőnek és halottnak egyszeree, hanem csak élőnek, vagy csak halottnak.
"Nos akkor nem lehet a kvantumfizikában foglalt, ha kilóg belőle."
Még mindíg nem értem mit akarsz ezzel. A húrelméletek leírják ezt is. Azok csak még kvantumabbak.