• Molnibalage
    #190
    Megpróbálok higgadtan írni. Ha valamit nem tudsz fejből akkor nézz utána jó? A Hurricane már a Spitfire előtt volt. A prototípusa már '36-ban repült és '37-től kezdve már gyártották. Eleinte még fából is készült részben, de aztán végülis el lett az első teljesen fémből épített első angol vadászgép.

    '41. június 22-én MÉG SENKINEK NEM volt a világon 88mm-es löveggel ellátott harckocsija vagy rohamlövege. Önjáró tüzérségből volt már pár ilyen, de az nem rohamlöveg és nem is páncélvadász (ilyen pl: a StuG III). A Tigrist '42-végén küldtek ki először frontra és akkor is Észak-Afrikába. Zsákmányoltak is az angolok. A Tiger I-nek 88mm-es lövege volt a Panthernek meg 75mm-es. 75mm-es volt a hosszúcsövű Pz.IVF-nek is, de nem ugyanaz a löveg A német támadás megindulsakor kb. 1500 T-34 volt már rendszerben.

    Kis segítség:
    http://en.wikipedia.org/wiki/T-34

    Lehet, hogy a Tigirs volt az első, de a többihez képest 0 darabszámmal készült. Aki látott a fronton Tigrist az mesélhetett róla az unokáknak olyan ritka volt. A német páncélos erők gerincét és fő ütőerejét '41 közzepétől a háború végéig a Pz.III Pz.IV. harckoscik különféle variánsai adták és ezek alvázára épült rohamlövegek és pácélvadászok. Épült persze Tiger I-ből 1355, Tiger II-ből 497 és Panther-ből meg kb 4000-5000db.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Panther_tank#Production

    Persze létezett még számtalan német fegyver, de azok még ennél is kisebb darabszámban. Hetzer, Jagdpather, JagdTiger, Sturmtiger (ebből volt vagy 18 db összevissza)

    Légyszíves egy kis összpontosítást. :)