Pékségek ahova érdemes járni, sütőipar helyzete napjainkban, kedvenc péksütemények
  • Breki33
    #46
    Ez a legkedveltebb sütemény, amelyet vajastésztából készítenek. A köztudatban az a hit járja, hogy a rétes a nemzeti konyhánk terméke, és még Tirolban is úgy tudják, hogy az eredeti recept a magyaroktól származik. A rétest valójában a 150 évig ideiglenesen hazánkban tartózkodó törökök honosították meg, akárcsak a töltött káposztát, a lángost, barack- és más gyümölcsfajtákat, dinnyéket, a termálfürdőket, az arab lovakat, a fölösleges locsogás felfüggesztését, az alkoholizálás megtiltását, és még sok hasznos és jó dolgot.
    A Tiroli rétesek tölteléke lehet: meggyes, túrós, mákos és almás. A legspeciálisabb és legkülönlegesebb rétesfajta nem más mint a rétesvég. A vendégek soha nem kaphatnak rétesvéget, mert azt tiltja a szakmai szabályzat. A cukrászda dolgozói azonban kötelesek hasznosítani a rétesvégeket, azaz azokat meg kell enni. Ma már tekintélyes hányadot képvisel a rétesvég a kisült rétes rúdból, van úgy, hogy 30%-ot tesz ki. Vannak törzsvendégeink, akik azonban kimondottan rétesvéget kérnek és ezért külön speciális összehajtó technikával, olyan rétes rudakat készítünk, amelyekben több a vég mint a törzs. A Tiroli rétesek töltelékét úgy készítjük, hogy az illő párja legyen a befoglaló lemezesen omló vajastésztának. A meggyes rétes töltelékében a meggy egészben kell, hogy maradjon sütés után, hogy üdén vöröslő kereksége frissnek hassék a zselévé sült meggylében.