• Epikurosz
  #27
  "Egy gyógyszergyárnak az az érdeke, hogy ne gyógyulj meg, hanem csak maradj életben, hogy sokáig vásárold a gyógyszereket."

  Ez azért túl kihegyezett: ó, azok a gonosz gyógyszergyártók, akik betegen tartják az embereket...

  "A gyógyszergyártók" - ez így eleve problémás, mert ott is van jó gyártó, és van rossz.

  Mást mondok: a törzsi varázsló, sámán azért gyógyított meg, hogy maradj beteg? Nem, legfeljebb elvárta a hálát, az anyagit is beleértve. Ma sem más a gyógyszergyárak, orvosok motivációja.

  És legyünk már őszinték. Én szedtem olyan gyógyszert, amely adott problémámból tényleg kigyógyított, és ma már nem szedem az adott gyógyszert. Ennek ellenére az illető cég nem ment csődbe, hisz vannak más emberek, akik hasonló problémával küszködnek. Ha az adott kór teljesen megszűnik, akkor sem maradnak hoppon a gyógyszergyártók, legfeljebb átállnak másra. Ha meg minden betegség megszűnik, ami kevéssé valószínű, akkor meg profilt váltanak.
  Hogy mást nem mondjak, ha tényleg kijutunk az űrbe, tartósan ott élünk, az újabb kihívásokat, újabb orvosi szakterületeket igényel. Ha meg eljutunk egy másik naprendszerbe, megtelepedni másik bolgyón, megint újabb szakterületeket kell kifejleszteni. Persze, az olyan emberek, akiket pillanatnyi érdekek vezérelnek, csak az orrukig látnak, mindig is problémásak lesznek. Ezért jó az internet is, hogy gyorsan információt tudunk cserélni, hamar megtudjuk, hogy kik azok, akik simlisek. (A hamis információk kiszűrése meg ugye más téma, de itt is müxik az evolúció: aki bedől a hazugságnak, előbb-utóbb megszívja.)