• Cat #86
    Az ICM2006 nemzetközi matematikus kongresszuson a világ legnagyobb presztízsű matematikai kitüntetése, a Fields érem átadását némileg beárnyékolta, hogy éppen a legragyogóbb zseninek tekintett Grigorij Perelman orosz matematikus nem jelent meg, hogy átvegye a matematikai Nobel-díjjal felérő kitüntetést.

    A hivatalos indokolás szerint Grigorij Perelman a Poincaré sejtés bizonyítás során a hőáramláshoz hasonlítható matematikai folyamat, a "Ricci flow" analitikai és geometriai szerkezetével kapcsolatos forradalmian új meglátásaival érdemelte ki a díjat, amelyet négyévente egyszer, legfeljebb négy 40 évnél fiatalabb tudósnak ítélnek oda.

    Manuel de Leon, a kongresszus elnöke Perelmann indokolását úgy summázta: "Úgy érzi, elszigetelődött a matematikusok világától, és nem akar abban a színben feltűnni, mintha az egyik vezetőjük lenne".

    John Ball, a Nemzetközi Matematikai Egyesület (International Mathematical Union) leköszönő elnöke elmondta, hogy személyesen utazott el Szentpétervárra, hogy felkeresse Perelmant, aki elmesélte, milyen apró személyes élmények miatt marad távol a világ matematikus közösségétől. Ball professzor elmondta: nem hozhatja nyilvánosságra Perelmann megjegyzéseit, de kitűnik belőlük, hogy "teljesen más pszichológiai beállítottságú ember, és ezért az életet is másképp látja".

    Perelmannon kívül három matematikust tüntettek ki a díjjal, amelyet augusztus 22-én adott át János Károly spanyol király.
    Andrei Okounkov orosz matematikust (Princeton egyetem, USA) azzal nyerte el az érmet, hogy képes volt látszólag független területek, például az algebrai geometria matematikája és a fizikában alkalmazott statisztikai mechanika között kapcsolatot teremteni.

    Wendelin Werner Németországban született Francia matematikus (Université Paris-Sud, Orsay) a fizika területén elért eredményeivel szerzett ismertséget. Sikerült matematikailag leírnia a folyékony és gáz halmazállapot közötti állapotváltozáshoz hasonló fázisátmeneteket. Munkája szemléletváltást hozott a kritikus pont közelébe került fizikai rendszerek kezelésében.

    A legfiatalabb, 31 éves Terence Tao (University of California, Los Angeles) a világ egyik legnagyobb elméjének számít, 80-nál több publikációja jelent meg számtalan területen. Tao abból a szempontból is különleges, hogy világklasszisokból álló csapatokat képes összehozni egy-egy probléma megoldásának érdekében, és mindenkiből a legjobb tulajdonságát hozza ki.

    A BBC brit közszolgálati rádió riportere szerint Terence Tao, a legfiatalabb díjazott rendkívül örült a kitüntetésnek. Wendelin Werner kissé tart tőle, hogy a díjazottak a nagy megtiszteltetést követően a jövőben nagy nyomásnak lesznek kitéve. Andrei Okounkov ugyanezt a gondolatot úgy fejezte ki, hogy mostantól példás magaviseletet kell tanúsítaniuk, hisz mindenki figyeli őket.

    A kongresszuson egyébként két további díjat is átadtak: Az információ-technológia előbbre viteléért járó Nevanlinna díjat Jon Kleinberg amerikai professzor (Cornell University) kapta, akinek a világháló kapcsolatrendszerén alapuló keresésről szóló munkája nagy hatással volt a Google keresőgép fejlesztőire.
    Az alkalmazott matematikusok számára újonnan alapított Carl Friedrich Gauss díjat Kijosi Ito japán matematikus kapta a véletlenszerű események matematikai modellezéséért. Rossz egészségi állapota miatt a 90 éves díjazott legkisebbik lányát küldte maga helyett az ünnepségre - olvasható a BBC honlapján.