• Munkas
    #84
    Van úgy, hogy méltánytalannak érez az ember egy helyzetet, annak ellenére, hogy ő a kitüntetett. Én is utasítottam már vissza nagyjából egy havi fizetésemnek megfelelő díjakat (persze ez szakmailag sem a legmagasabb nemzetközi díjak szintje), és jobban éreztem magam, mintha olyanokkal jópofiztam volna az átadó ünnepélyeken akik a marketing tevékenységet többre tartják, mint az elért eredményeket.
    Nem mintha számomra teljesen közömbös lenne a pénz, de azért nem magasztalom az egekig. Az ember önbecsülése többet ér, mint némi pénz.
    Sajna ez az egyik hátránya, hogy az oktatásból kikopik a nevelés, és a mai társadalomban az etika és az erkölcs már inkább különc jellemvonásnak számít, mint értéknek. Ezért sajna gyakran már kiváló szakemberek vagy tudósok is meglehetősen szabadon értelmeznek egyes etikai kérdéseket.
    Persze az ilyen visszautasításokkal nem változik szinte semmi a világban. A díjakat szétosztják mások között, a kuratóriumok, bizottságok meg inkább eltussolják az ilyen (amúgy igen ritka) eseményeket nehogy őket érje kritika.