Gabo#46
Hmm...
Azért vettem magamnak mp3 kütyüt, hogy utazás közben zenét hallgathassak. Ahhoz, hogy a zenét hallani is lehessen a közlekedés zaja ellenére, nem sajnáltam a pénzt és egy normális fülhallgatót is beszereztem.
Szerintem az a baj, hogy a lejátszókhoz szinte csak mindig valamilyen olcsóbb, nyíltrendszerű fülest adnak. A nyíltrendszerű megoldásnak egy igen nagy hátránya, hogy a környezeti zajokat nem zárja ki. Magyarán ahhoz, hogy a zenéből egyáltalán hallani lehessen valamit, olyan hangerővel kell bömböltetni a lejátszót, hogy elnyomja a kinti zajokat. Ilyenkor jön az a jelenség, hogy a buszon mindenki veled együtt hallgatja a zenét... Nem kell hozzá zseninek lenni, hogy a külső zaj x decibelje és a lejátszó y decibelje együtt már azért elég szép terhelést okoz.
Egy zárt rendszerű füles ezzel szemben lezárja a hallójáratot és így kirekeszti a külső zajok nagy részét. Ez jó azért mert nem kell max. hangerőn üvöltenie a lejátszónak, és ráadásul veled utazókat sem zavarod a zenei ízléseddel.
Másrészt nem tudom, hogy ki olyan idióta, hogy max.-ra tolja a hangerőt. A lejátszómnak 40 osztásos a hangerő skálája. 20-23-nál nagyobb hangerőre nem volt még egyszer sem szükségem, pedig buszozok, metrózok és csúcsforgalom idején a Váci úton mászkálok... Ha pár osztással feljebb megyek a skálán akkor már olyan hangos, hogy szinte fáj. Szóval nem tudom, hogy ki az aki ezt képes egyáltalán hosszabb ideig elviselni. Biztos akad néhány olyan ember, akinek az okoz örömet, ha a hazaérve a füles megolvadt darabjait szedegetheti ki a füleiből...
Persze agyat nem adnak egy ilyen lejátszó mellé, akinek meg nincs saját, az így járt. Gondolkodni amúgy is veszélyes.