• shabba
    #39
    EU-ban nem a kábelnet a favorit. A DSL részaránya a broadband elérések között több mint 90%-os. Amcsiknál van több kábelnetes mint DSL-es.

    Itt nem arról van szó hogy fizetni fognak érte a beengedett szolgáltatók vagy sem. A DT azért építne egy fejletebb, jobb szolgáltatásokat kínáló hálózatot hogy jobb termékeket kínálhasson mint a konkurensei. Így az eddig 93%-ról 55%-ra eset piaci csökkenését megállítsa, majd némileg vissza kapaszkodjon. Az új és modernebb hálózat kínálta technológiai előny itt a kérdés amivel vonzóbbá lehet tenni a fogyasztó felé a szolgáltatást.

    Ezt az előnyt nem szándékozik csak úgy átadni a konkurenseinek a DT, hisz akkor a befektetett pénz nem ért semmit, semmiben nem tud különb szolgáltatást nyújtani a DT mint a konkursei. Hisz ha őket kötelező beengednia akkor ugyanazon a hálózaton ők is ugyanazt a szolgáltatást fogják nyújtani de majd 5 euroval olcsóbban ahogy eddig is ezt tették ADSL-nél. Ez pedig a DT-nek nem előnyös mert ennek hatására csak még jobban fel fog gyorsulni a piac vesztése.

    Márpedig miért költsön egy cég arra 3 milliárdot hogy a konkurenseinek hálózatot építsen, amin azok szolgáltatva még gyorsabb ütemben veszik el a piacát. Ez elég logikátlan lépés lenne. Minden cég arra törekszik, azért beruház hogy azzal nagyobb piaci jelenlétet biztosíthasson magának és így nagyobb bevételt és profitot érhessen el.

    Épp ezért lesz az hogy ez az EU szabályozás meg fogja gyilkolni a jővőbeli fejlesztési beruházásokat európa szerte. Mert egyetlen telco sem lesz olyan hülye hogy a konkurensei piaci gyakapodása érdekében pénzt lapátoljon bele egy olyan fejlesztésbe amiből ő maga nem tud jól kijönni. Akkor inkább azt fogja mondani ezt a pénzt elviszi olyan országokba ahol kedvezőbbek a beruházási feltételek: amerikába, dél-amerikába. Vagy csak szimplán berakja a bankba mert még az ottani kamattal is jobban jár.