• Falatka2003
    #483
    Csak néhány elmélkedésre érdemes gondolat:


    A kereszténység furcsa egy vallás. Örökké tartó szenvedés vár mindenkire, aki megkérdőjelezi Isten végtelen szeretetét. „Köszönjük, irgalmas Isten, ezeket a lehetőségeket!”
    Bill Hicks

    Hit: nem akarni tudni, mi az igazság.
    Friedrich Nietzsche

    Ha ötvenmillióan hisznek is valami ostobaságban, attól az még ostobaság.
    Anatole France

    A hit csak szervezett és irányított ostobaság. (Aldous Huxley)

    Nem hiszek semelyik vallásban sem. Semmi közöm nem lesz az erkölcstelenségetekhez: elég nyomorultak vagyunk ebben az életben is, mindenféle más életen való abszurd spekuláció nélkül is.
    George Gordon Noel Byron

    Képzeljük el azokat az embereket, akik elhiszik ezeket a dolgokat és aki nem szégyellik figyelembe se venni a gondolkodó elmék mindazon felfedezéseit, amelyek a Biblia írása óta születtek. És ezek a tudatlan emberek, a legképzetlenebbek, a legkisebb fantáziájúak, a legkevésbé gondolkodók közöttünk azok, akik minket vezetni akarnak, akik gyenge és gyermeteg hiedelmeiket ránk akarják eröltetni, akik el akarják foglalni iskoláinkat könyvtárainkat és otthonunkat. Én személy szerint szörnyen zokon veszem...
    Isaac Asimov

    A fejlõdés, a gondolatszabadság és az egyházi hatalom hanyatlása együtt jár.
    J. B. Bury (1913!)

    Egy olyan isten, aki kontárkodik a világegyetemmel, abszurd, egy Isten, aki beavatkozott az emberi szabadságba zsarnok. Ha Istent egyedülállónak tekintjük a világban, egy személy, aki egy gondolathoz kapcsolódik, egy ok, amely el van választva az eredményétõl, akkor olyan valakivé válik, aki nem önmaga. Egy mindenható, mindenttudó zsarnok nem sokban különbözik a földi diktátoroktól, akik mindent, és mindenkit egyszerû fogaskerékké változtatnak egy gépezetben, melyet õk irányítanak. Egy olyan ateizmus, amely visszautasít egy ilyen Istent bõven jogos.
    Karen Armstrong

    *******************************

    Ha csak az elvesztegetett szellemi erõfeszítéseket lehetne a teológia kárára írni, annak is elégnek kellene lennie, hogy számûzzük a földrõl, mint az emberiség egyik legnagyobb ellenségét.
    Lydia Maria Child

    *******************************

    Az elsõ forradalom a teológia felsõbb zsarnoksága, Isten kísértete ellen van. Amíg van egy mesterünk a mennyországban, addig rabszolgák leszünk a földön.
    M. A. Bakunin

    Az emberek azért mennek a templomokba, amiért a kocsmákba: hogy elkábítsák magukat, hogy elfeledjék nyomorukat, hogy elfeledkezzenek pár percre magukról, szabadon, és boldogan.
    M. A. Bakunin

    Bár vannak tudósok, akik hisznek istenben, mégsem hiszem, hogy õk úgy gondolkodnak istenrõl, ahogy azt a vallásos emberek teszik.
    Richard Feynman

    Az eretnek uram egy olyan ember, aki nem ért egyet azzal, hogy ön elismer valamit, amirõl senki nem tud semmit.
    William Cowper Brann