• NEXUS6
    #28
    Én most vettem egy Asrock 939A9Xm-et. Ár bruttó 10.980Ft.

    A fejlesztést fokozatosan szándékozom csinálni ezért nálam a fő szempontok a következők voltak ebben a sorrendben:

    Méret - a mostani viszonylag kicsi és csendes házamba (IBM) csak microATX alaplap fér. De még extra 2 PCI bővítőhelyért nem fogok újat venni, pláne, hogy manapság már mindent az alaplapra integrálnak. Jelenleg egy extra 5.1 -es hangkari, meg hálókártya van benne és még így is van egy szabad helyem.

    Fejleszthetőség - a 939-es vonalat még évekig fenn akarják tartani. Alsó árkategóriában az AMD király, kis szerencsével a köv gépfejlesztési ciklusnál monnyuk 1 év múlva, még mindíg jó vásárt tudok csinálni az AMD-vel. Most valszeg egy olcsóbb Athlon 64 CPU-val kezdek, de rengeteg lehetőségem van még, x2 miegymás. Mert az alaplapot nem kell cserélnem.

    Ár - egy akár 4X drágább alaplap csak minimálisan gyorsabb mint akár a legolcsóbb. Szolgáltatások kezelhetőség terén sem biztos hogy ekkora különbség van, ha van. A gagyi extra szoftvereket meg kösz inkább a netről töltöm le. A 939-es alaplapok jóval kevesebbbe kerülnek mint az AM2-esek. Amit itt megspórolom azt azokra a komponensekre költöm, amin jobban meglátszik: memcsi, CPU, GFX.

    GFX - Kompatibilitás a jelenlegi rendszeremmel - jelenleg egy 8X AGP vidkarim van (Rad9600). A jövőben egyértelmű a PCIe térnyerése, de ha ezzel a karival kihúzom egy 1,5 évig, akkor elég sok pénzt spórolok, amit szintén a procira tudok költeni, meg egy elfogadható gfx karira, mert még mindíg adnak ki AGP-s kártyákat akár a felső kategóriából is!
    Gondolkodtam egy integrált videocsippes PCIe bővítőhelyes, AM2-es horror megoldáson is, de nem csak szövegszerkesztek és nem akarok félévig szenvedni, amíg végre lesz annyi pénzem, hogy megvegyek egy új karit, és mint már írtam az AM2-es alaplapok amúgy is drágábbak.
    Bár ha valakinek pozitív tapasztalatai is vannak jéték terén (aknakeresőn, meg m$ flipperen kívül) az integrált GPU-s alaplapokkal az szóljon!

    Másik negatívum - a 939-es procik/alaplapok nem kezelik a DDR2-es memcsiket.
    Viszont rossznyelvek szerint a DDR2 akkora előrelépést nem is jelent, pár százalék, ha van.

    Az alaplap olyan extra szolgáltatásokkal rendelkezik, mint BIOS-ból tuningolható freki, memcsi beállítások, CPU túlmelegedés elleni védelem, de ez már cak marketing.

    Szal kicsi, kényelmes, biztonságos és olcsó (a barátnőmnek is ajánlhatnám!!!;)))