bvalek2#15
Megnéztem a blogot, hát én nem találom a többi bejegyzést. De azért szavaztam a kérdésről a világháborúval kapcsolatban, nem árulom el hogyan... ;) Viszont van link az iráni elnöki hivatal honlapjára, és ott angolul is fent van, hogy mivel foglalkozik mostanában.
Nemrég több országnak is volt nemzeti ünnepe, Mahmud mindegyiknek küldött üdvözletet, és jókívánságokat, svédeknek, indonézeknek, olaszoknak, etiópoknak, de minden ideológia nélkül, még Fidel Castrónak is jó egészséget kívánt (Mahmud vallásos, Fidel ateista!). Kiváncsi vagyok, nekünk küld-e 20.-án üzenetet :) Most éppen járja az országot, mert a kormányprogramot közelebb akarja hozni az emberekhez. A legtöbb megszólalása a közigazgatási reformal kapcsolatos, és szerinte a helyi szervek, és önkormányzatok a letéteményesei az iráni alkotmánynak. Ők jobban oda tudnak figyelni a helyi problémákra, és segítik a hatalom decentralizálását, mert akkor a kormánynak nem kell minden helyi ügybe belefolynia (ez igazás demokrata hozzáállás egy szabadon választott vezető részéről).
Megvan a véleménye az oktatásról is, szerinte két területen kell fejleszteni, az egyik az iszlám szellemiség, mert ez erősíti a nemzeti öntudatot, a másik pedig a természettudományok oktatása. Szerinte a régi, amerikabarát iráni rezsim elnyomta a technikai fejlődést, neki viszont az az érdeke, hogy az iráni fiatalok megismerkedjenek a modern technikával, és műveltek legyenek. Mivel (fizika) tanár szakon végeztem, nekem külön tetszik, hogy Mahmud nem szereti a jegyekkel és vizsgákkal történő tudásfelmérést, szerinte a túl sok vizsga fölösleges stresszt okoz a tanulóknak, és nem méri hitelesen a tudásukat, finomítani kell a rendszeren. Nekünk az egyetemen is ezt tanították, hogy ez a hű-de modern módszer, látszik hogy ő is pedagógus...
Az is kiderült végre, hogy nem, Mahmud NEM tagadta a holokausztot! Ő csak azt kifogásolta, hogy miért csak a 6 millió holokausztáldozattal foglalkoznak, amikor a második világháborúban sokkal több ember is meghalt? Pédául Iránban is megölt pár ember a brit és szovjet megszálló erő, pedig Perzsia akkor semleges állam volt. És amikor azt mondta, hogy a 6 milliós szám nem bizonyított, sajnos igaza volt, ez csak becslés, mert a nácik nem csak az embereket égették el, hanem az okmányaikat is, hogy ne lehessen később megállapítani, hogy mennyi embert mészároltak le. Sok zsidó család tűnt el ismeretlenül a történelemből, mert a nácik az anyakönyvi kivonatokat is megsemmisítették. Továbbá ő a zsidó, keresztény, és muzulmán áldozatokat egyformán sajnálatosnak tartja, szerinte helytelen egyiket, vagy másikat kiragadni. Ennyire elferdítette a média amit mondott...
"Jóságos mosolya van...", hát minden képen vigyorog, annyi szent :) Végülis fiatalember, és nem az a mélabús fajta... Ha jól megnézitek a képeket, a fotósok vigyáznak hogy kivel fényképezik le, mert Mahmud az iráni kormány legalacsonyabb tagja :) Azon a képen, ahol imádkoznak a mecsetben, különösen feltűnő hogy milyen kicsi. A feleségem szerint egészen jókű lenne, ha megborotválkozna...
Ami pedig az atomfegyvereket illeti, Amerika lerombolta Irakot atomfegyver ürügyén, és nem volt ott semmi. Ez ártott a szavahihetőségüknek, könnyen lehet, hogy Iránban sincs semmi. Mahmud szerint nekik békés célból kellenek a reaktorok. Jó, elismerem, hazudhat, nem kell neki elhinni, de az biztos, hogy az olaj előbb-utóbb elfogy, és akkor mindenki kénytelen lesz atomerőműveket építeni. Azok az országok, akik most elkezdik, ez stratégiai befektetés. Szóval lehet, hogy csak gondol az országa jövőjére, a magyar kormánnyal ellentétben...