EBook készítésének fortélyai, szkennelés, formátumok, szoftverek.. tapasztalatok, nehézségek, leírások...
  • Basic
    #11
    Könyvet digitalizálni 2 módom lehet. Itt le volt már írva mindkettő módszer, de azért leírom én is.
    1. Egy OCR programmal szöveggé alakítod a bescannelt képeket. Az itt emléített program, az ABBY Fine Reader nagyon jó erre a célra, mivel támogatja a magyar nyelvet is. Hasonlóan jó a Recognita program, de én az előbbit használom. Az így keletkezett szöveget mentheted, amibe akarod (doc, txt. pdf stb) lényegtelen. Az OCR program hibázni szokottt a felismerésnél, ezért, ha tökéletes digitaluzálást akarsz, nekiülsz, és végigolvasod az egészet, kiszeded a felesleges sortöréseket stb.
    2. Ez az a módszer, ahol csak bescanneled, és képként mented a képeket. Hátránya, hogy többet foglal a digitalizált könyv, és nem lehet benne keresni, részleteket kimásolni, stb. Itt a formátum lehet pdf, jpg, vagy bármilyen képformátumba, de az említett 2 az ajánlott.

    Lehet, hogy valaki imseri a Révai Nagy Lexikona könysorozatot. Ez is ki van adva digitalizált formában, ráadásul mindkét módszerrel. Az szövegként mentett formátum egy darab CD-n kapható, viszont a képekből álló már 4 db-ból áll.

    Itt lejjebb még szó volt a pdf készítésről. Pdf-et rengeteg program tud készíteni is, meg olvasni is. Persze a hivatalos program az Adobe Acrobat. Az Adobe Acrobat reader egy ingyenes program, ami csak olvasni tudja a pdf fájlokat. Én gyakran a pdf-eket úgy állítom elő, hogy postscript fájlt (ps) konvertálok Az Acrobat Distillerrel pdf-be.