Morden23#28
Már ne haragudj meg, de szeretném, ha nem próbálnál analizálni, hovatovább megmondani, hogy én mit gondolok. Azt nem annyira szeretem, és akár meg is sértődhetek.
Itt pont arról van szó, amit leírsz abban a mondatodban, ahol a vallási filekről beszélsz: manapság hatalmas dolog lázadni minden ellen, ha meg tömegben lehet tenni, az még jobb, félni sem kell.
A Wiki-ről bevágott értelmezés nagyon jó, ez tényleg A MŰVÉSZET, mint kifejezés. Én a művészi alkotást, mint ÉRTÉKET szeretném, ha kifejeznéd, amit nem fogsz tudni. Mindig a nyíltplénum, a "művészetet megemésztők" fogják meghatározni azt, hogy mi is az értékes alkotás. Ha ez a Blade 4. része lesz, akkor sajnos az lesz.
A művészet klasszikus formái közé tartozik a színpadra írt komédia és tragédia stílusa is. Nem szeretnék olyanokat írni, hogy "menj és műveld magad", mert gőzöm nincsen, hogy mennyire vagy művelt a valóságban, de vagy utánanézel, vagy már tudod is: a festészet, zenemű, színház, irodalom és jóideje a film "művészi alkotás"-nak nevezett darabjai között is nem egy sértő példány akadt.
Ez pedig azért van, mert egy alkotás (ha tényleg jó) érzéseket és érzelmeket kelt benned. És ezek bizony lehetnek negatívak is. Biztos vagyok, hogy a Schindler listája c. filmet is sokan találták sértőnek, akármilyen okok is álljanak a háttérben.
Egyszóval, képtelenségnek tartom, hogy a HIT-re hivatkozva valaki képes megsértődni. Az, hogy a VALLÁSI INTÉZMÉNYEKET minősítik, az már egy egészen más dolog. Érdekes példa az Ördög ügyvédjének talán legemlékezetesebb jelenete, amikor Al Pacino éppen Isten természetéről tart nagymonológot. Ez szerinted tömegesen megsértette a híveket?
Egy szó, mint száz. Nem értek egyet azzal, hogy minden selejtre húzzuk rá a "művészi alkotás" kifejezést, de egy filmet (vagy akármilyen művet) az alapján fogok értékelni, hogy milyen jelentősége van számomra, milyen témát dolgoz fel. Bizonyos szempontból igyekszem objektív maradni (például nem fogom azt mondani, hogy unom a holokauszt-filmeket), másik oldalról nagyon is szubjektív vagyok, tetszik-e, vagy nem tetszik-e.
Ellenben csak azért nem fogok egy adott esetben értékes, hovatovább jó (akár talán "művészi") alkotást leszidni, semmisnek venni, betiltatni vagy szimplán felhorkanni ellene, mert éppen az én világnézetembe bele nem illő dolgokat tár fel, vagy kritizálja azokat.
A politikában és a társadalomban nem működik jól a demokrácia, de a művészetben tökéletes.
A kulturáltságomra pedig hiába reflektálgatsz. Ami engem érdekel, hogy egy "művész" akkor és arról csinálhasson alkotást, amiről csak akar. Ha szart csinál, akkor lefolyik a lefolyón. Ha cukrot, akkor pedig imádni fogják.