• shabba
    #59
    Erről ide már leírtam az észrevételeimet, nem akarom duplikálni:
    http://prohardver.hu/f.php?mod=40&id=348285

    Érdekes ez a Bólyi project, egyben egyedi is a maga nevében, szóval nem lehet ezzel általánosítani. Ráadásul még csak terv, tervekkel meg mint tudjuk tele van a padlás.

    Kérdés Bóly város önkormányzata ilyen vastag lenne hogy csak úgy megengedhessen magának egy ilyen közel 500 milliós beruházási projectet csak IT-re? Ez úgy 400ezer lenne háztartásonként. Nem egy hamar fog ez megtérülni az önkormányzatnak a pénzt meg a beruházás végeztével le kell tenni az asztalra, EU-s támogatásról nem esik szó és hasonló külső pénzből, saját forrás esetén meg azt kell mondjam a hazai önkormányzatok nagy részét tuti nem veti fel így a pénz hogy ennyire költekezhessenek.

    A másik dolog épp te is írtad #57-ben, nem az egy jellemző egy szolgálatási területen hogy az ott lakók 100%-a előfizető, mert ha így lenne az sok esetben elégséges pénzügyi keretet jelente a beruházások megvalósulásához. Márpedig ennél a Bólyi projectnél is ezzel számolnak, minden háztartásba optikai kábelvég, aktív eszközzel, Set-top Box-szal az IPTV-hez. Vajh Bóly városának minden lakója fiatal jó anyagi körülmények között élő fiatal házaspár, gyerekkel? Semmi nyugdíjas, semmi nem iránt nem érdelődő, esetleg anyagi téren szűkölködő. Na akkor ez sem egy tipikus település lehet. Ott ahol az összes lakó majd megengedheti magának hogy előfizessen triple-playre és kifizessen majd havi húszezres havidíjat ott meg lehet kockáztatni egy ilyen jellegű beruházást mert 5-6 év alatt még meg is térülhet. Ez egy telconak még hosszú, de ha az önkormányzat hajlandó kiböjtöni akkor még belefér. Viszont ha mégsem lesz hajlandó mindenki, mindenre előfizetni és a bevételek sokkal kisebbek akkor a megtérülés is igen hamar felugrik 20 évre vagy többre. Ennyire jól bírja a Bólyi önkormányzat anyagilag, vagy valamelyik bank adott nekik 20 éves futamidőre 500 milliós kölcsönt kamatmentesen, mert van valami csókos ismerős?

    Nekem ez az egész project elég messze van a realítástól üzleti oldalról, a nagy magyar realítástól és annak velejáróitól meg aztán végképp.

    Kíváncsi leszek nem jut-e ez is mondjuk a "VII. kerületi adjunk ingyen netet a lakosoknak" típusú választási kampányfogáshoz. Ott is játszák már az eszüket lassan 4 éve, papíron már 5x lefixálták hogy juthat, míly csodákhoz a kerület polgárai és a vezetők de fasza emberek is - főleg ha újra lesznek választva - de netet azt nem látott még senki tőlük egy bitet sem.