• Gerygrey
    #24
    Hogy érthető legyen: ha egy faluba a netet bevezetni 1 millió forint, de a faluban csak egy ember fog előfizetni havi 5000 HUF-ért, és nem várható, hogy BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL ez az egy koma 20.000 másikat is hozzon, akkor nem csinálják meg az invesztációt. - ez így van, viszont itt jön a képbe ez a projekt, amiről a cikk szól. Felengedni egy ilyen lufit valószínűleg nagyságrendekel olcsóbb mint többtíz kilométert végigtúrni hogy 1 azaz egy darab faluba eljusson az optikai kábel. Ellenben, bár a cikkben nem esett róla szó, de valószínűnek tartom hogy egy lufi ha jó helyen van felküldve, akkor egyszerre több kis települést is képes ellátni szélessávú nettel.

    És mivel ez a lufis módszer olcsóbb, valószínűleg a netszolgáltatás is kedvezőbb áron megy majd rajta - és talán utópia, de megeshet az is hogy az ár/sávszélesség kedvezőbb lesz mint a városi kábelneté, ezért az ottani szolgáltató két dolgot tehet: vagy árat csökkent, vagy kiviszi a falura is a kábelt - de leginkább a kettőt egyszerre. Tehát a versenyhelyzet minden bizonnyal élénkülni fog, és ha ez bejön akkor falusi és városi egyaránt jól jár majd vele.

    Magyarán szólva: azzal a gyerekkel, aki falun lakik, nem TUDNAK folgalkozni. Jó, akkor ne foglalkozzanak vele, sőt, szüntessenek meg mindennemű infrastruktúrát vidéken. Kíváncsi lennék, 10 év múlva ki maradna falun, de főleg arra hogy akkor honnan lesz például a tej? Mert nem hinném hogy belátható időn belül divatba jönne a lakótelepi szarvasmarhatenyésztés. De ugyanígy igaz ez a többi mezőgazdasági termékre. Vidékre, falura igenis szükség van, és a városi ember érdeke is hogy fennmaradjon a magyar vidék, ha nem akar éhendögleni (vagy a nyugatról fillérekért behozott minőségen aluli termékektől megkattanni). És a falu vonzerejét csakis infrastruktúra-fejlesztéssel lehet növelni, ebbe pedig szerintem az internet, mint szórakozási lehetőség és ügyintézésre használható eszköz, ugyanúgy beletartozik mint a normálisan közlekedő buszjárat.

    szerencsemre van legalabb egy 64kbit/s-os!!! netem - az mifelénk is akadna, bár amíg volt, jó esetben ment 35k-val a csatlakozás, egyszer sikerült 40-el becsatlakozni és csak ámultunk milyen gyors :) Ez 5-6 évvel ezelőtt volt, nem tudom azóta mi a helyzet, de ma már 2006-ot írunk, az analóg modemes, és bármiféle percdíj alapú szart nem tudom internethozzáférésnek nevezni manapság.