• Morden23
    #11
    Valóban nem kerül százmillióba egy gitárt venni.

    De azért ne felejtsd el, hogy kell:
    - felszerelés (minden hangszer)
    - technika (erősítők stb.)
    - próbaterem (esetleg apu garázsa)
    - stúdió, ami közel nem is olyan olcsó, mint amire te gondosz
    - utómunkálatok (a stúdiófelvétel utáni utómunkák a hangsávokkal)
    - promóció (bekerülni helyekre, cd-ket eladni/kiadni, stb.)

    Ha filmet akarsz forgatni, akkor ez a helyzet pepitában jön elő, elég csak annyit mondanom, hogy a 35mm biztonsági szalag métere sem olcsó, és számold ki, hogy egy 90 perces film 20-szoros túlforgatás esetén hány métert eszik.

    És persze ilyenkor kapnak szerepet a kiadók, akiknek soksok lóvéjuk van, és invesztálhatnak a friss zenekarokba/rendezőkbe stb.
    Ha azt a rendszert meg lehetne oldani, hogy egy fiatal művésznek nem massszív ismeretség, esetleg lottó5ös kelljen a beinduláshoz, és nem kéne mindezért élből eladnia a lelkét egy kiadónak, aki eleinte támogat, de tipikus disznó-gazda viszony: te vagy a disznó, aki örül, hogy zabálhat és hempereghet, de azért hízol, hogy levágjanak majd.

    A kalózkoodásra csak annyit, hogy ha valamire azt mondják, hogy ingyenes (teljesen, bár lehet fizetni "adományt"), akkor senki nem fog egy vasat sem adni (illetve egy szűk réteg). Az igazi mindentletöltő vadparaszt magas ívben tesz arra, hogy ő bárkit megkárosított-e. Csak letölt, de szűretlenül mindent és mindig.