• Caro
    Én nem tehetek róla, hogy a windows primitív GUI-ját application szinten kell hack-elni, hogy elfogadható legyen :P
    Bár a win gui tényleg fejlettebb a GTK-nál, ezt el kell ismerni.
    A Qt-t nem ismerem annyira, de az azért már komolyabb ellenfél neki. Mind sebességben, mind funkcionalitásban.
    A sablon: olyan nagy dolog egy sablont megcsinálni?
    Ja, egyébként openoffice.org premium edition= sima oo.org+egy rakás sablon. Biztosra veszem, hogy találsz köztük szabvány címkét is.
    Beépített címkeméretek azért vannak, csak elrendezések nincsenek az alap verzióban.
    De ez nem azért van, mert szar, hanem mert a kódolással voltak elfoglalva, tudták, ha kijön a 2.0, akkor majd úgyis könnyebb lesz a sablonokat elkészíteni. És ez lett a premium edition.
    A dokumentumegyesítésről nem tudok többet nyilatkozni, valami ilyesmi van a Szerkesztés->Változások->Dokumentumok összefésülése menüben, javaslom azt nézd meg, mert én nem tudom, hogy mit szeretnél.
    DRM: szóval most már kulcsod is van hozzá? Csak mert eddig erről nem volt szó.
    Így természetesen egyszerű, amivel digitálisan aláírsz, azzal tudsz más számára is titkosítani úgy, hogy csak ő tudja elolvasni.
    De most döntsd el, hogy mi kell:
    1) Az, hogy bárki el tudja olvasni, de senki se tudja szerkeszteni.
    2) Az, hogy ne tudja bárki elolvasni, de aki tudja, az tudja szerkeszteni.
    3) Mindkettő.
    Digitális aláírásokkal mindegyik megoldható.(most nem választom szét a dokumentumot a dokumentumrészletektől, mert részletenként is alkalmazható)
    1) Checksum generálás és titkosítás a saját titkos kulcssal. Ez biztosítja, hogy senki más nem terjesztheti a te nevedben a módosított cuccot.
    2) Akik el akarják olvasni, akkor van hozzá kulcsuk, a nyílt kulcsukkal titkosítod az egészet.
    3) 1+2 együtt.
    Ha azt akarod megvalósítani, hogy csak monitoron tudják megjeleníteni, az nem valósítható meg. Legalábbis az eredeti formátumban nem.
    A PDF-et tudom felhozni példának:
    Ha képes a szoftver a képernyőre renderelni a file tartalmát, akkor mi akadályozza meg (hardveres támogatás nélkül), hogy a szoftver ne a képernyőre írjon, hanem vágólapra/akárhova?
    És főleg egy nyitott formátumnál.
    A VBA-ról: én nem használom a makrókat, tőlem ne várd el, hogy tudjam.
    Nézd meg a SuSE 10.0 Enterprise preview-ját, abban benne van.
    Más:
    Az eszedbe sem jut, hogy lehet hogy nem az open community felelős az openoffice sebességért?
    Az openoffice-t leginkább a Novel és a Sun programozói fejlesztik, de ez csak a dolog egyik oldala.
    A másik az openoffice star office-os gyökereiben keresendő.
    A star office sem volt annak idején valami gyors, és ha hibás úton indultak el, és azt írták tovább, ettól könnyen lehetett ez az eredmény.
    De ez nem jeleti azt, hogy az összes open-source szoftver egy lassú szar.
    Most felhozok egy valódi, kezdetektől open-source példát, és ez pedig a GIMP.
    Most ne a funkcionalitását vitassuk, mert annak nincs értelme, nézzük meg a sebességét, és a memóriaigényét.
    A GIMP mindkettőben kiválóan teljesít, régi gépeken is simán fut, és a gépigénye nem nagyon nő a funkcionalitás növekedésével sem!
    Mielőtt még egyszer azt mondod, hogy 10x annyi memóriát eszik, kérlek nézd meg az office 2007-et.
    SG-s cikk szerint ott is egy sima táblázatra 80 mega ramot evett, és a sebessége sem volt az egekben, pedig ott aztán kemény gép volt alatta!
    De mondhatok egy másik open-sorce szoftvert, ez pedig a Firefox. Még gyorsabb is az Internet Explorernél, pedig ugye "szar opensource szoftver".
    De ott az Evince nevű pdf nézegető, sokkal gyorsabb az Adobe Readernél!
    De mondhatok neked mást is, multimédia területén mutass nekem egy Amarok szintű zenelejátszót, vagy egy olyan videólejátszót, aminek a gépigénye a VideoLan Playerrel vetekszik, nem beszélve a VLC funkcionalitásáról.
    Ezek mind kezdetektől open-source szoftverek, és mind nagyon gyorsak, kis gépigényűek, és vannak köztük párját ritkítóan nagy funkcionalitásúak is!