GHost82#102
Equ: Hát érveid súlya alatt szinte megszakadok a röhögéstől.
Olyan szoftvereket hozol példának amiket az ms csinált kifejezetten ms-platformra.
Win Mac
Visual studio XCode
Sql2005 Oracle 10
dw (foggalam nincs ez mi lehet)
Tagadhatalan hogy a vs-nem megy macen, de winen meg nem megy mondjuk a pages.
A winxp 2001-ben jött ki azóta megélt 2 szerviz csomagot és jó pár frissítést.
Vista elvileg 2005 majd 2006 majd 2007-re lett datálva és még mindig semmi, csak egy halom béta, lehet hogy én nem vagyok elég bátor, de nem fogok egy beta os-t használni. Hát lesz benne aero (mac:aqua,régebben quartz), lett volna benne winfs, ami végül nem lesz, mert nem tudják (akarják) befejezni. Új command line, pedig nekem mindig azt bizonygatták, hogy milyen király is a wsh, ezek szerint mégsem, mert újat kellett csinálni belőle. Lesznek benne átlátszó ablakok (tudom már 2k-ban is voltak, olyan is volt) ez mondjuk olyan hasznos funkció ami nélkül szerintem egy rendszer sem lehet meg Desktop search még mindig nincs benne a winben és nem olvastam hogy vistában terveznék (bár lehet hogy ettől lesz). Lesznek vistában aláírt driverek, fantasztikus. Macen nem kell driverekkel szórakoznom, mert ami a gépben benne van az megy és pont. Nem tudom szegény barátodnak milyen driverekre volt szüksége, de pl 3GB nyomtató driver van macben. Én amit idáig rádugtam az szó nélkül ment.
Nézzük néhány dolgot tételesen:
- Mondjuk telefon és pda szinkronizálás
ami ugye egy modern ostől elvárható lenne (winen ugye a gyártó vagy ad valamit vagy nem és az vagy jól meg vagy nem és vagy syncel Outlookkal vagy nem)
ha mondjuk, van egy nokia 6230 és egy palm t3 akkor winen kell egy palm desktop, és egy nokia pcsuite és mivel mindkettő máshogy kezeli a névjegyeket duplikálások lesznek (tapasztalat), mac-en egy db isync van ami kezeli a telefonokat, egységes felülettel és palm desktopot fel kell tenni szintén, amivel integrálódik az isync és egy clickel lehet sync-elni a pdat és a telefont, és idáig nem keletkeztek felesleges duplikátumok)
Desktop search : mac: spotligth strukturáltan keres, és különválogatja a dokumentumokat, alkalmazásokat és miután már egy éve megvan integráns része az összes programnak.
win: ms desktop search vagy google desktop, mindkettő inkább a dokumentumokban tud jól keresni, és nagyon nagy indexet csinál a gd és nem valós idejű az adatbázisa, ha létrehozok egy dokumentumot, az majd valamikor beindexelődik, de nem azonnal amint létrehozom. A kereső ablak csak az explorerben és az officeban van, sehol másutt.
Ha én nem akarok venni officet 100-200 ezerért, akkor egy használhatatlan outlook expressem van, vagy thunderbird (ami mondjuk jó csak épp linuxból portolták). Tényleg egészen kényelmessé lehet tenni a wint, kb 1-2 GB egyéb program letöltésével, amik nagyrész linuxból lettek portolva. Meg az elmúlt 10-20 évben végül is keletkezett már jó néhány progi, de a winnek nem részei a usernek kell rá vadászni.
Van rajta jó kis paintbrush igen profi módon, lehet vele kezeleni pl raw képeket egy fényképezőgépről, ja mégsem de azért egy 3 éves gyerek rajzait meg lehet vele szégyeníteni. (iPhoto)
Mac-en vannak smart folderek, bizonyos keresési feltételeket megadsz, és azok eredményét látod egy virtuális mappában. pl. az utolsó 2 nap fontosnak jelölt emailjei, a levelek között, vagy a múlt héten módosított office dokumentumok ...
Winen én még csak hasonlót sem láttam (ettől még lehet)
A mac a java felé ment el a win meg a .net felé, mindkettő egy korrekt és nagy keretrendszer, jó nagy halom osztállyal, ezeken nincs mit rágni.
Valahol írtad, hogy sok a csilli villi a osx-ben, de azt nem láttam hogy pl xp-ben is sok van (én a magam részéről még mindíg a régi 2K-s témát használom)
A vistában meg az új dolgok 2/3a arról szól hogy milyen szépen fog csillogni, meg szétesni, meg forogni.
Vistában is lesz az exposéhoz hasonló megoldás, amikor az ablakok 3D-ben egymást takarva lesznek megjelenítve, ez tök jó csak épp az ablak tartalma nem látszik és a lényeg vész el az exposé ötletéből.
Arra is kíváncsi lennék, hogy mikor lesz megoldva az winben hogy az 5db explorer ablakot egymás mellé tudja tenni úgy hogy egyszerre lássam mindnek a tartalmát, és ne kelljen végi alt-tabolnom minden, hogy megtaláljam amit keresek.
Ha veszel egy új macet, a telepítésnél megkérdezi, hogy volt e már mac-ed és szeretnéd e átvenni a programokat, beállításokat, és meg is tudod tenni egy fw kábel segítésével. (winben ilyet még nyomokban sem láttam működni)
Mac-rendszernek alapból része egy location profile megoldás, amivel helyeket hozhatsz létre és megadhatod hogy melyik helyen pl meló, otthon kávézó mi a preferált wlan, mik a proxy beállítások, statikus vagy dinamikus az ip, bluetooth be legyen e kapcsolva vagy ki.
A bt-n minden bűvészkedés nélkül meg lehet osztani a net-et, nem kell hozzá semmit hegeszteni.
Vannak a macnek is fura (rosz részei) pl a programok teljes (minden beállítással) eltávolításához használni kell néha a spotligthot, vagy egy segéprogramot. (bár ezt fel lehet fogni úgy, hogy a köv installnál meg lesz a régi config)
Ezek alapján a winnek szerintem, van mit behoznia. Én mindkettőt használom, de a macet szeretem a wint meg muszáj használnom.
Vitába nem fogok belemászni veled, mert felesleges pont olyan, mint a pcforumon Stingel vitatkozni linuxos témában (mintha a falnak beszélnék).
Ha a macfikázás előtt vennéd a fáradságot és mondjuk csak egy hétre a kezedbe kapnál egy macbookot, lehet hogy némileg változna a véleményed, de mivel az ronda fehér, és ha bármikor becsukod elalszik, ha kinyitod biztosan folytathatod ott ahol abbahagytad dolog számodra felesleges ezért sok sikert kívánok az 1000 gép karbantartásához és a fejlesztéshez. Javaslom megnézni az apple remote desktop megoldását, amivel 50-100 gépen tudsz párhuzamosan tevékenykedni. A wint sem lehet mindenre használni, a macet sem.