• shabba
    Azért írtam hogy BIX közeli vagy még kisebb település adatfarmjának árazásában gondolkodj. A nagy távközlési csomópontoknál DE-CIX,AMS-IX,LINX vagy nagy amcsi NAP-ok esetében jóval olcsóbban megússzák az üzemeltetést a nagy tartalomszolgáltatók, nem véletlenül oda települnek be. Az ő érdekük is a költség minimalizálást, egyértelmű hogy oda mennek ahol olcsóbb és a nagy koncentrált távközlési csomópontoban ezt megkapják. Nemtom hol olvastam de úgy rémlik pl. AMS-IX-nál 1 gigás nemzetközi tranzitot már megkapsz 10 ezer dollárért, talán a Cogent-től ami ismerten egy olcsó szolgáltató. Próbáld meg ugyanezt a kapacitást, ugyanennyiért itt Bp-en vagy még lentebb egy vidéki városban megkapni, nem fog sikerülni.

Nem azt mondtam hogy én egyetértek ezzel. Nekem mint fogyasztónak teljesen mást diktál az érdekem, én olcsón akarok minél több szolgáltatáshoz hozzájutni. Viszont a cégeknek is teljesen mást diktál az érdekük ők minél kevesebb szolgáltatásból akarnak minél nagyobb bevételt elérni a lehető legkisebb ráfordítás mellett.