• [NST]Cifu
    Érdemes lett volna írni arról a balhéról, ami pár éve volt, amikor Amerikában dolgozó kínaiak (vagy kínai amerikaiak?) atomtitkokat szolgáltattak ki Kínának

Egész pontosa a Trident II. ballisztikus rakétákon használt W88 harci robbanótöltet adatai (tervei ?) kerültek ki állítólag. Az esetről legalább 3-4 változatot olvastam eddig (kínai származású amerikai állampolgárok szolgáltattak ki adatokat, kínai kémek szerezték meg a tervrajzokat Los Alamosból (?), illetve amerikai tudós adta el pénzért a tervrajzokat, stb.). Valóban bele lehetett volna venni, így utólag tényleg belefért volna bőven (legalább kevésbé lett volna száraz "ekkor és ekkor ilyen és ilyen rakétát terveztek és építettek" a szöveg), de sokminden mást is (pl. hogy a tengeralattjáróról indított rakétatesztekhez egy szovjet Golf osztályú tengeralattjárót kaptak 1966-ban, amely aztán az 1990-es évekig rendszerben is maradt). De valahol határt kellett szabni a méreteknek... :)

Indiával kapcsolatban isegy észrevétel: Én úgy emlékszem, hogy az első atomrobbantást 1998. május 11-én hajtották végre, amin a világ meg is döbbent, a CIA iszonyú nagyot égett, hogy még csak nem is sejtették előre. Meglepve olvastam, hogy a szerző szerint az inidiaiak már 1974-ben robbantottak. Van esetleg valami forrás, ahol utánanézhetnék?

Márpedig az első indiai kísérleti robbantás 1974-ben volt, ez azonban inkább tudományos kísérlet volt, hogy igen, képesek vagyunk rá. Az 1998-as tesztek már katonai célú eszközök voltak.

Források:
    Operation Smiling Buddha @ Wikipedia
    Smiling Buddha @ Nuclearweaponarchive.org
    1974 nuclear test @ Globalsecurity.org
    1974 nuclear test @ TheCanadianEncyclopedia.com