Heh, hát igen, mint már mondtam én nagyon máshogy érzem a dolgokat :) próbálok nem a "paper'n pen" RPG stílushoz (BG) hasonlítani mindent, mert annak tényleg semmi köze a Diablóhoz, de ezzel a logikával akkor se a Gothic, se az Elder Scrolls de az RPG-k kb90% mondjuk nem lenne RPG. Ezek 1 Karakterre fókuszált játékok amikben nem egy csapattal taktikázol/hentelsz végig a világon, hanem saját maguknak kell boldogulniuk. Teljesen megvagyok a konzol stílusúakkal is, azokbol is van 1 és több karakteres verzió mindenféle nézetben, és az ég világon semmi közük a BG-hez, de mégis egyes szériáknak nagy multjuk van és büszkén hordják az RPG nevet. Ha a hentelés részét vesszük a dolgoknak akkor nállam legalább is, egy "paper'n pen" RPG ben se merjen egy csapat sem a közelemben jönni, mindég megtalálom azt a kombinációt a csapatfejlesztésben, hogy ne legyen ellenfelem, és végighentelem a pályarészeket (Persze nem az elejétől kezdve, ez később a tapasztalat után alakul ki :), tolvajoknak és a többi "weakling"-eknek nincs helyük a csapatomban, az ellent minél hamarabb kell aratni, nincs idő a zárakkal vacakolni, ott a harcos, az szétüti az ajtókat, vagy a ládákat ha kell, ha meg menet közben összetörik a bennevaló, továbblépek. (van mindég egy újabb láda). Szerintem az ilyen stílusban is annyi az esélyed az életbenmaradásra mind a többiben, ha tudod hogy mit csinálsz/akarsz, jól taktikázol akkor nem pusztul egyik karaktered sem. 2-3-4 harcos (attol függ mennyi a max char limit, 1 healer, 1 varázsló (csak az elementális varázslatok miatt, mert pl néha el kell égetni a troll-okat a lenyesésük után mert visszakelnek IWD 2 pl, vagy fagyasztani kell stb :)
"7. OK, de egy félméteres imp ne dobjon el egy tápos unique 2 méteres kétkezes baltát."
Ezen már régebb óta gondolkodom, de alapvetően azt hiszem hogy így jobb mint ha másképp lenne. Pl gondolj bele a karakterek le-le ragadnának egy-egy spawn pointon és csak ott hentelnének amíg fel nem szedik a kívánt cuccaikat. De ezzel az idő amit a játékkal töltenél is lerövidülne, gyorsan összegyüjtöd a cuccaidat ezeken a helyeken utánna csak végigrepülsz a többi helyen. Ellentétben így sohasem tudhatod, hogy mikor repül elébbed egy-egy tápos fegyver. Nem kell leragadnod egyes helyeken, hanem nyugodtan "progress"-olhatsz tovább ugyanolyan esélyed van mindenhol találni cuccokat. Ez így alapvetően jobb megoldás szerintem.
"Nos összefoglalva, ha szószerint vesszük az RPG (Szerepjáték) jelentését, akkor Diablo is az. De akkor a Doom is az, a Quake is az, stb."
Whaa?! A QUAKE, DOOM a FPS (First Persion Shooter) stílusnak voltak a fő pillérei és tényleg az ég világon semmi közük sincs az RPG-k hez (ne tagoljam már hogy mennyi közük van egymáshoz). Azért a jegyek közül amiket felsoroltam nem illik rájuk sok igaz? Tudom hogy erőssen próbáltad ferdíteni a dolgokat, de azért tényleg :)
Btw, ha ezekkel még nem játszottál amúgy akkor ezeket is ajánlom figyelmedbe (igen, ez az évtized ;)
- Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor, Arx Fatalis, Nox, Temple Of Elemental Evil, Kult: Heretic Kingdoms