• Kingfisher
    1. Egyet értek, de ezért nem tartom a Diablot és a Dungeon Sieget (amennyit az 1-el játszottam az alapján) Igazán RPG-nek, mert nálam hozzátartozik a teljes szabadság is, ezeknek meg lássuk be egy vonal mentén halad a története.

2. Több karakter, de legyen egyénisége. Diabloban nem volt egyénisége a karaktereknek. (Itt nem a skill treere és a fegyverhasználatra gondolok). NPC-k természetesen, de Diabloban eléggé erőltetett feladatuk van az NPC-knek. Mondhatni semmi.

3. XP, skill, stb, persze, de Diabloban ez mindmind tápolásra megy rá, ez meg közel sincs az RPG szellemiségéhez. BG-ben pl szépen meg lehettett oldalni egy vegyes partit, erősebb harcosokkal, fizikailag gyenge varázshasználókkal, értékes tolvajjal, stb. Diabloban sorcress agyontápolva áll 500 monster között és gyalulja a pályát...ez nem RPG

4. Életerő/Mana OK, de Diabloban ez is ismét csak táp. Egy RPG-ben ez is legyen viszonylagosan "realisztikus" tehát tudjon az a karakter meghalni, ezáltal kelljen taktikázni, kelljen az egy nyílvesszőtől kifekvő mágusokat védeni a háttérben védővarázslatokkal, stb. A rezisztanciákra ugyanez. Nem ilyen megyek, aztán néha bedobok egy potiont.

5. Shopok persze.

6. Igen, de RPG nem csak hentelésről szól. Diabloban 1 karakter végez egy olyan feladatot, amit egy hadseregnek kellene. Ez nem RPG. Bár már NWN-nál is mondjuk úgy túl sok ellenfél jut a főkarakterre, de még pont nincs eltúlozva. Ez még a BG, Fallout esetén volt nagyon reális.

7. OK, de egy félméteres imp ne dobjon el egy tápos unique 2 méteres kétkezes baltát.

Nos összefoglalva, ha szószerint vesszük az RPG (Szerepjáték) jelentését, akkor Diablo is az. De akkor a Doom is az, a Quake is az, stb. Nekem az RPG a fentebb érzékeltetett szellemiséget jelenti. Természetesen ez nem jelenti azt, ne szőhetnénk egy akciójátékba RPG-ből vett elemeket, lsd. Diablo.

És nem jelenti azt, egy RPG világra nem építhetük Stratégiai játékot, lást FOT:BOS. Vagy RPG-s elemekre, lsd. Jagged Alliance.

És mindez nem jelenti azt ne tápoltam volna végig ezerszer Diablot, és ne taktikáztam volna végig a FOT:BOS-t :) Azt hiszem mindezekhez hozzájátszig a papíros RPG múltam, és nyilván ez vezet a konzervativizmusomhoz. De szvsz nem vagyok ezzel egyedül.