• shabba
    #6
    Ez sajnos nem igaz amit mondasz. A kis cégek nem csinálnak nagy volumenű beruházásokat mert 1xűen nincs annyi pénzük hogy ilyenbe belevágjanak. A kicsi elég gyakran csak élősködnek a nagyon drága pénzen kivitelezett beruházásain és leszüreletelik az érett gyümölcsöt, pedig semmit nem tettek azért hogy az a gyűmölcsös ott legyen.

    Az be kell látni hogy ezek a túlzottan reguláris, verseny élenkítű szabályozásoknak egyben a fejlődés elfolytása is velejárója. Hisz senki nem fog drága pénzen azért fejleszteni ha utána ezen fejlesztés minden előnyét meg kell osztania a versenytársaival miközben a kivitelezés összes költségét saját maga viselte. Akkor inkább azt mondja majd nem épít újat, akkor viszont nem lesz fejlődés sem mert a kicsit saját pénzből ilyet úgysem finanszíroznak meg.

    És akkor meg majd azért fog sírni az EB hogy miért vagyunk úgy elmaradva már régióktól, mert ott már ilyen meg olyan itt meg megállt a fejlődés.

    A DT beruházása arról szól hogy az 50 legnagyobb német városban sűrűbb optikai gerinchálózatot alakít ki, aminek keretében 18 ezer km optikai kábelet fektet le és az optikai végpontot közelebb viszi az előfizetőkhöz, úgy hogy 74 ezer végpontot alakít ki az előfizetők pár száz méteres közelségében. És ezekbe a végpontokba VDSL2 technológiájú eszközöket telepít és 50/10 Mbps sebességű kapcsolat kiépítését célozza meg ami később még nőhet is. És ezen az új infrastruktúrán új komplex triple play szolgáltatást indít. IPTV-t, VoD-ot, hang és adatszolgáltatást.

    Természetesen a többi versenytárs is szeretne részesülni ebből a jóból ez a beruházás kvázi lenullázza és értéktelenné teszi az ő eddigi összes beruházásukat és szolgáltatásaikat. Hisz a főközpontba betelepült szolgáltatók által kínált ADSL2+os technológiát használó szolgáltatások és sebességeket ehhez képest már csak a múlt lesz, senki nem fog olyat venni.

    Természtesen a DT okkal építene ilyen infrastruktúrát, versenyelőnyt akar szerezni a konkurenseivel szemben úgy hogy nagyarányú beruházással jobb, nagyobb sebességű, modernebb technológiát képviselő hálózatot épít és azzal jobb szolgáltatásokat kínál. De tedd a szívedre a kezed és kérdezd meg magadtól, ha ez a te saját pénzeden véghezvitt beruházás lenne, akkor te mit szolnál ahhoz ha ezt a versenyelőnyt biztosított, saját drága pénzen épített infrastruktúrát csak úgy át kellene engednek az összes versenytársadnak, így a célként kitűzött versenyelőny helyből szerte foszlana. Egy cégnek nem célja saját erőforrásai árán a konkurencia erősítése, ha úgy vesszük a verseny élénkítő EB szabályozás is erősen verseny ellenes hisz a beruházásások ellen cselekszik.

    Olyan megoldás ami mindkét(mindhárom, mert azért a fogyasztó is ott van) oldalnak egyaránt jó olyan tuti nem létezik.