• shabba
    #10
    Abban egyetértek hogy a közösségi hálózat az egyedüli reális megoldás arra hogy versenyezni lehessen az inkubensek hálózatival. Hisz ha egy önkormányzat kiépíti egy saját optikai gerinchálózatot amit bérbe ad, urambocsá még jobbat épít mint ami az inkubensenk van pl. kiviszi az optikát egészen az előfizetők otthonáig, onnatól az inkubens teljesen meg van lőve és nem is inkubens többé. Két eshetősége van: vagy épít saját hasonló fejlettségű infrastruktúrát és versenyzik a közösségivel vagy ő is beáll a bérlők sorába és olyan cég lesz mint a többi.

    Viszont ezzel is vannak azért gondok az önkormányzat nem biztos hogy a legjobb gazda, hisz nem csak 1x megfinanszírozni kell egy ilyen projectet hanem karbantartani és időszakosan fejleszteni is, üzleti alapon működő cégeknél ez olyan nagy gond de az állam nem mindig a legjobb gazda.

    Ráadásul nincs olyan sok önkormányzat ami anyagilag olyan jól áll hogy saját forrásból ilyen volumenű beruházást meg tudjon finanszírozni majd később fenntartani. Pl Budapest esetén egy négyes metróval azonos volumenű beruházás lenne egy hasonló project, ha azon el tudnak 15-20 évig ülni és vitatkozni mire valami lesz belőle akkor egy ilyen távközlési beruházás esetén sem lenne máshogy.

    Az állami központi büdzsé esetén meg ugye németeknél ahol épp hasonló megszorító intézkedések zajlanak, ott is áfát emelnek meg demográfia elöregedessél és nyugdíjrendeszer problémákkal, munkanélküliséggel és hasonló fontosabb problémák vannak napirenden, nem lenne túl egyszerű egy ilyen úgymond jóléti, luxus projectet csak úgy átvinni a büdzsén hogy adjanak rá pénzt.