Ki hogyan vélekedik eme egyáltalán nem haszontalan, viszont sokak által károsnak vélt eszközről
-
kisviku #62 Szerintem nem károsak a mai klímák.Szinte mindet valami spéci szűrővel látják el (persze ez olyan,hogy hinni kell benne), ami(k) kiszűri(k) a felesleges port, baktériumokat, stb-t.
Pár dolgot azonban érdemes betartani.Nem szabad a lekisebb hőmérsékletre állítani, mert - ha képes is rá a készülék - a nagy különbségek miatt jön a gyors megfázás, felfázás, hidegrázás, fejfájás, stb.Erre figyelni kell.Itt a lényeg úgyis az, hogy kellemes szobahőmérsékletet teremtsen az ember, ami 23-24 fok körül van, nem pedig a 18 fokos hideg szoba a cél.
Ha egy idő után zavar, hogy nem nyitsz ablakot egész nap, hanem csak ebből jön a "friss" levegő, inkább menj ki pár percre a levegőre, minthogy kiszellőztess, mert sokba kerülhet az újboli lehűtés.
Régóta nem dohányzom az irodában, amióta klíma van, meg egyáltalán nem.Vannak ilyen illatosítós, meg miegymás szűrős klímák is, de azok felejthetők.
A másik fontos dolog, hogy ne állj/ülj vagy dolgozz közvetlen a berendezés alatt, tehát nem jó ha közvetlenül rád fújja a hideget.Ugyanez igaz az autóklímára is.Ott is inkább a lábamra fúvatom vagy a szélvédőre.
Nagyjából ennyi, amire figyelni kell.Én még semmi káros hatását nem látom.
Végülis egy nagyon egyszerű készülék ez, nem más, mint egy fridzsider amin levegőt fújnak át különböző intenzitással és még esetleg keveri is a levegőt.Ennyi.
Mindjárt befejezem :)
Nem tudom pár kollégával megértetni ezeket az alapvető dolgokat, amiben én sem vagyok profi, csak utánanéztem pár helyen és elolvastam a kézikönyvet.A legrosszabb, ha valaki nyitott ablak mellett működteti, mert "büdös van,fullad,párás,stb"Ennek így semmi értelme.Persze ezt két nővel megértetni nem kis feladat.Párás azért lehet a szoba, mert a klímaberendezések a belső (meleg) levegőt beszívják és ezt küldik át a hűtőközegen, társítva friss, kinti levegővel.Ez csak a bekapcsolás utáni 2-3 percig van így, utána megszűnik.Ha nyitva az ablak, akkor büdös életben nem fogja párátlanítani, mert az utcát már képtelen elbírni...
Büdös van? Ki kell tisztítani a szűrőbetéteket időközönként és persze lábat mosni sem árt néha....
Fullad? Magánügy...menjen ki és szívjon friss levegőt, de a fulladás az kamu.Ha asztmás, ne használja vagy ha igen akkor válasszon.Kellemes hűs levegő egy-két negatívummal vagy szaunaai forróság és ájulás öt percenként...
Na, ennyi mára.