A nyarak az elmúlt évekbe egyre elviselhetetlenebbek.. vélemény?
  • Dexantreal
    #1
    Nem is oly régi cikk:


    "Rendkívüli intézkedések a hőség miatt


    2006. június 22.



    A hőség miatt kétóránként ellenőrzik a vasúti pályákat a fővárosban, hűtik a villamos síneket, locsolják az úttesteket. A mentőket pedig 20-30 százalékkal többször riasztották a napokban az átlagosnál.


    - Tegnap óta másodfokú készültség van érvényben. Mit is jelent ez, és mi várható, ha tovább emelkedik a hőmérséklet?

    Ritók Emese, az ÁNTSZ szóvivője:
    - Akkor van másodfokú hőségriasztás, ha a napi középhőmérséklet a 25 fokot eléri. Ekkor lép életbe az, hogy az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy milyen szabályokat érdemes betartani az egészségünk megőrzése érdekében. A legfontosabb szabály az, hogy megfelelő mennyiségű vizet, vagy folyadékot igyunk, ez akár napi négy liter is lehet. Fontos továbbá az is, hogy nagy melegben 11 és 15 óra között ha lehetséges, ne tartózkodjunk tűző napon. Fontos odafigyelnünk a gyerekeinkre, az idősekre, hogy ezek a szabályszerűségek náluk is érvényesüljenek. Fontos az, hogy zárt autóban kutyát, gyermeket ne tartsunk, valamint fontos a ruházkodás is, ami azt jelenti, hogy érdemes ezekben a nagy melegekben bő, világos színű, természetes alapanyagú ruhákat hordani. Ez a riasztás már életbe lépett, hiszen a hét elején a Meteorológiai Szolgálattól olyan jelzést kaptunk, hogy várhatóan a napi középhőmérséklet meg fogja haladni a 25 fokot, tehát ez a másodfokú riasztás már most is életben van.

    - Azt mondják az előrejelzések, hogy ma lesznek olyan területek az országban, ahol a harmadfokú riasztásra is szükség lesz. Akkor mi történik pontosan?

    Ritók Emese:
    - Ahhoz az kellene, hogy a napi középhőmérséklet a 27 fokot meghaladja, ez viszont azt feltételezi, hogy a hőmérséklet tartósan 40 fok fölé emelkedik és ennek kicsi a valószínűsége, akkor fokozott figyelemfelhívás következne be, amit esetenként kiterjesztenénk arra is, hogy a kórházak figyelmét fölhívjuk, hogy nagy számú betegre számíthatnak."



    Na és tavaly se volt jobb a helyzet...



    Elviselhetetlen hőség tör ránk
    [2005.07.25]

    KÁNIKULA - Harminchét fok is lehet a hét közepén. Augusztusban marad a nyár.
    Harminchét fokos kánikula köszönt be a héten. A hőség egyes előrejelzések szerint elviselhetetlenül párás lesz, mások száraz forróságot ígérnek. Szinte biztosan el kell rendelni a hőségriadót az országban.


    A meteorológus szerint a nyár legforróbb napjai következnek a héten. Várhatóan nem dől meg a 41 fokos hőmérsékleti csúcs, de a 37 fokos meleg miatt sokszor hűsítsük magunkat!Hamarosan visszasírjuk a múlt heti hűvös napokat. A hét közepén olyat kapunk a nyárból, hogy biztosan megemlegetjük – ígérik az időjósok. Holnap kezdődik a kánikula, és várhatóan péntekig is eltart. A hőmérő higanyszála néhol akár 35–37 fokig is felkúszhat. Németh Lajos meteorológus szerint amolyan mosókonyhás idő várható, fülledtséggel. Ezért még melegebbnek érezzük majd a hőséget. És nem kizárt, hogy itt-ott trópusi jellegű, nagy esővel járó viharok alakuljanak ki. Aigner Szilárd eközben száraz, szélsőségesen kemény meleget jósol.

    Németh Lajos szerint az idei nyár legmelegebb napjai jönnek. Rekordhőségre azonban nem kell számítani. Magyarországon az eddigi legmelegebb napon 41,7 fok volt. Most ennyi biztosan nem lesz, de Németh szerint lehet, hogy el kell majd rendelni a hőségriadót. A légkör szakembere szerint nincs ebben semmi rendkívüli. Nem kell mindjárt éghajlati változásra, globális felmelegedésre gondolni. Csak ha megszaporodnak a szélsőséges időjárási jelenségek. Harminc fok fölötti hőség és a hűvös csapadékos idő azonban nem ritkaság a változó éghajlatú Kárpát-medencében, így hazánkban sem. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) kísérleti jelleggel korábban tervet dolgozott ki a tikkasztó hőség esetére.

    A fokozottan veszélyeztetett korosztályokat tájékoztatják a kánikulával járó egészségügyi kockázatokról. Szórólapokon hívják fel az idősek és a kisgyermekes anyukák figyelmét a veszélyekre. Három fokozatú hőségriadót dolgoztak ki. Mindháromhoz különböző feltételek tartoznak. 1. Az első fázisban a kórházakat figyelmeztetik a betegek hűtésére. Ezt abban az esetben rendelik el, ha egy napon keresztül huszonöt fok az átlaghőmérséklet. Harminchárom fokos nappali hőmérséklet már elég hozzá. 2. A második fokozatra akkor kerül sor, ha az átlaghőmérséklet három napon keresztül huszonöt fok fölött alakul. Ilyenkor különleges ellátásban részesítik a fekvő betegeket. Az orvosokat pedig arra kérik, hogy bizonyos gyógyszerek felírásakor legyenek elővigyázatosak. A mentőknek át kell szervezniük szállítási ütemezésüket. Ötfokos hőmérséklet-emelkedés esetén ugyanis 15 százalékkal megnő az általános panaszok miatti segélyhívások száma.

    3. A harmadik fokozat a valódi riadó. Ehhez három napon
    keresztül huszonhét fok feletti átlaghőmérséklet szükséges. Ekkor lép életbe a katasztrófahelyzetekre vonatkozó kormányrendelet. Ám a paragrafus nem szabályozza, hogy ilyen esetben mit kell tenni. Kizárólag a külföldi példák alapján tudnának cselekedni a hivatalok. Franciaországban korábban például válságstábot alakítottak. Meghatározták a tűzoltóság és a polgárőrség számára a teendőket. Többek között korlátozták az áramfogyasztást is.

    Most kell kivenni a szabadságot!
    Biztosat még nem mernek mondani a meteorológusok, de valószínűleg augusztus első hetei frontoktól mentesek és szárazak lesznek. Vagyis, aki itthon nyaral, annak most érdemes szabadságra mennie. Az ezen a héten érkező hőség nem marad itt egész augusztusban. De a nyár valószínűleg igen. Jelentős lehűlésre, őszies időre nem kell számítanunk, egyelőre meleg napok következnek. A napokban az időseknek és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek délben célszerű otthon maradniuk. Fontos a sok folyadék fogyasztása. Legjobb most az ásványvíz. Az izzadással ugyanis nem csak vizet, hanem ásványi anyagot is veszít a szervezet, amit pótolni kell.