• BiroAndras
    "Aha, de a cikk évekről beszélt, sőt azt írta, még akkor alig fogják kihasználni. Ez sem túlzás?"

Talán túlzás, talán nem. Érdemes megnézni a PS2 esetét, ahol még ma is tudnak optimalizálni. Ez pedig azt jelenti, hogy igenis hosszú évekbe telik egy platformot alaposan kiismerni. Ehhez persze hozzájön az is, hogy játékfejlesztésről van szó, ahol mint már mondtam határidők és egyéb korlátozások vannak. A játék fő célja, hogy időben elkészüljön, és eladható legyen. E kettő közt kell egyensúlyozni. Szóval menet közben nem lehet alapvető dolgokat változtatni, mert az általában lehetetlenné teszi a határidők betartását. Ezért sokkal lassabban halad a gameengine belövése, mint ha egy egyetemi projekt lenne, aminek egyetlen célja a maximális teljesítmény előcsalogatása a konzolból. Még az sem biztos, hogy teljesen újraírt rendszerrel tudnak kezdeni, hiszen az rettenetesen sok munka, aminek a költségét nem igazán fedezi semmi. Valószínűbb, hogy portolt kóddal indulnak az első játékok, ami ugye az architektúra különbségek miatt nagyon nem hatékony, viszont cserébe hamar kész van, és hozza a bevételt, ami fedezi a későbbi fejlesztéseket.

"Éppen arról beszéltél már nem egyszer, hogy bármi elfut kisebb kártyákon is, csak a csúcs-effekteket kell lekapcsoni, ami amúgy is csak csili-vili."

Ehhez mindíg hozzáírtam, és egyszer már neked is mondtam, hogy ez nem vonatkozik a csúcs FPS-ekre, amikről most beszéltem.

"Ha pl. a játék alapvető része egy erős fizika, akkor anélkül egész más a játékélmény, már nem is az a játék. Ez egész más, mint pár csili-vili effekt, amit sokan észre sem vesznek."

Szerintem még egy ideig nem lesz szerves része a játékoknak a fizika, mert azt még ki is kell találni, hogy mire lesz jó. Másrészt elég jó fizikát lehet csinálni egy procin is, a teljesítmény kis százalékával. Ez elég lehet ahhoz, hogy fusson a játék.