• BiroAndras
    "Valóban, egy GPU össz-flops-ának x része fix-funkciós grafikai egységekből jön. De az igazság egyik fele!"

Miért is? Az egész flops-ról volt szó. Ha annak egy része nem számít, akkor az egésszel sem lehet számolni.

"Mert ott van még az a dolog is, hogy a GPU sokféle számítási feladatra felhasználható programozható shaderezőinek flops-a már nagyon is hasznos adat, jellemzi, mekkora teljesítmény vehető igénybe sokféle matematikai számítási feladatra."

De ez még mindíg nem ugyanaz, mint egy általános célú CPU flops-a. Nem fogja gyorsabban futtatni tőle a word-öt.

"Ez már hasonlítható akár egy CPU flops-ához is (főleg mivel ott is a flops nagy része a SIMD egységek teljesítményéből adódik)."

Ezért a CPU-nál sem igazán számít.

"Az meg csak félrebeszélés, hogy "a flops sokmindent jelenthet, akár egyszerű összeadásokat is" - ilyen alapon a CPU flops-a is jelentheti ezt."

Igen, pontosan. A CPU-knál is ezért nem különösebben jellemző adat a flops. Nem is szokták ez alapján hasonlítgatni őket.

"Igen, ez igaz a GPU egészére nézve, de nem a programozható részre."

A programozható része sem általános célú, vagy legalábbis messze nem egyformán hatékony minden feladatra.

"És nem gondolod, hogy nem csak arról kell írni, mire nem alkalmas, hanem arról is, mire igen (márpedig sokmindenre, mármint a programozható egységek)?"

Arról elég sokan beszélnek. Ez a cikk épp arról szól, ami a többiből kimaradt.

"Tévedsz, mert a cikk ide vonatkozó "fejezete" nem a programozható egységekről szólt (azokat meg sem említette), hanem a GPU egészéről. (Mivel a citált flops érték arra vonatkozott.)"

Lényegtelen, az egész GPU nam hasonlítható egy CPU-hoz. Egyébként a konzolok esetén már csak azért sem lehet beszámolni a GPU teljesítményét, mert az elsősorban a grafikával fog foglalkozni, hiszen csak egy darab van belőle, és ma már grafika nélkül nincs játék.

"Ez nem igaz. 2 év múlva sem lesz mindenkinek dual-core procija" (abból is

Simán lesz a többségnek. A maradéknál meg legfeljebb le lesznek tiltva a plusz fícsörök.

"illetve 2.-3. videokártyája (fizikára)."

Kettő elég, és az nem kerül sokba. A 2. kártya lehet olcsó, vagy akár használt. ÉS az is valószínű, hogy lesznek integrált megoldások, pl. egy erősebb GPU-n egy plusz kisebb mag fizikára (ilyen terv már létezik), ami sokkal olcsóbb, mint 2 kártya.

"Ne beszélj félre. Te azt mondtad, a cikk teljesen korrekt. Én meg azt mondtam, hogy vannak benne csúsztatások, féligazságok."

Azt mondtam, hogy kicsit túlzó következtetéseket von le, de az érvei szakmailag korrektek.

"Akkor mindenki hülye rajtad kívül..."

Nem mindenki, csak te. Ha már mindenképp hülyét keresel. Már leírtam, hogy azért korrekt az összehasonlítás, mert mindkettőt játékra használják (és a cikk elsősorban a játékok szemszögéből hasonlít). Egyébként architektúrában valóban jelentősen különböznek, így az 1:1 teljesítmény összehasonlítás elég nehéz (de lehetséges), viszont te kb. ugyanezt erőlteted a GPU vs. CPU ügyben, ahol nem áll, hogy azonos célra használják a kettőt.

""Ez sem számít, mivel nem igazán arról szól, amiről a cikk."
    Épp ez a baj."

Egyrészt játékokról van szó, ahol csak a fizika jöhet szóba, mint GPU-n számolható dolog (arra meg ott a többi mag), másrészt konzolon a GPU garantáltan grafikát fog számolni.
    Ezen felül a cikk nem mondja, hogy a GPU-n nem lehet számolni, csak azt mondja, hogy a GPU eltérő architektúrája miatt a flops-okat nem lehet simán összeadni.

"Ez két kijelentés, nem egy. Ezért kérdeztem, hogy melyikre."

Mindkettőre értelem szerűen.

"Értsd már meg, hogy nem arról van szó, hogy ne lennének kétségek, hanem arról, hogy a cikkben túlzások és csúsztatások is vannak."

Eddig nem egészen ezt mondtad. Ezt írtad : "Mivel a cikk több állítása nyilvánvalóan féligazság, csúsztatás, tévedés."
    Ez azért kicsit erősebb állítás. Ráadásul nem indokoltad azóta sem.

"Én sem az egész cikkre mondtam, ne forgasd ki a szavaimat légyszives."

Te forgatod ki a saját szavaidat. Nézd meg mit írtál elsőre.
    Némi érv nélküli fikázás után a legpozitívabb amit írtál ez volt : ...persze azért van egy pár féligazság.
    Ebből szerintem elég egyértelmű, hogy az egész cikket hülyeségnek tartod.
    De itt arról volt szó, hogy a cégnél a nálam szakértőbbek is csak annyit mondtak a cikkre, hogy "egy kicsit túlzó", meg hogy "várjuk meg a valódi teszteket".